Europska komisija (EK) pokrenula je u ponedjeljak istragu o poreznim olakšicama brodogradilištima u Poljskoj, iskazujući zabrinutost zbog moguće nepoštene prednosti koju bi ona time mogla steći u odnosu na konkurenciju.

Poljski program pomoći brodograđevnom sektoru predviđa oporezivanje prihoda od prodaje novih i prenamjene postojećih brodova po ujednačenoj poreznoj stopi od jedan posto.

Kompanije inače plaćaju porez na dobit po stopi od 19 posto.

U EK upozoravaju da bi se takva mjera mogla smatrati “operativnom pomoći” koja nije u skladu s pravilima Europske unije.

“Komisija će sada produbiti istragu kako bi utvrdila jesu li njezine prvotne bojazni bile opravdane”, stoji u priopćenju EK od ponedjeljka.

Odvojeno je europski regulator odobrio poljski paket pomoći malim i srednjim poduzećima u brodograđevnom sektoru u vidu bespovratnih sredstava i subvencija, ocijenivši da će se njime potaknuti nova ulaganja i modernizacija sektora u cjelini.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.