EK: Irkinja Mairead McGuinness umjesto Phila Hogana

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen imenovala je Irkinju Mairead McGuinness povjerenicom za financijsku stabilnost i tržište kapitala, a povjerenikom za trgovinu umjesto Irca Phila Hogana imenovan je Latvijac, izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis.
Ova mini-rekonstrukcija sastava Europske komisije uslijedila je pošto je irski povjerenik Phil Hogan krajem kolovoza bio prisiljen podnijeti ostavku jer je prekršio epidemiološke mjere uvedene u Irskoj u borbi protiv koronavirusa.

Irska vlada pozvala na ostavku irskog EU povjerenika Hogana

Irska vlada je na traženje von der Leyen predložila dvoje kandidata, muškarca i ženu, bivšeg savjetnika za gospodarstvo irske vlade i potpresjednika Europske investicijske banke Andrewa McDowella te dugoodišnju zastupnicu i potpredsjednicu Europskog parlamenta Mairead McGuinness.

Promjenom povjerenika Irska je izgubila vrlo važan resor trgovine. Dosadašnji povjerenik za trgovinu Phil Hogan uživao je reputaciju jednog od najkompentnijih povjerenika i  vještog pregovorača.  U prethodnoj Junckerovoj komisiji bio je povjerenik za poljoprivredu.

McGuinness je članica stranke Fine Gael, koja je dio Europske pučke stranke. Dombrovskis je također iz Europske pučke stranke.

Šef zastupničkog kluba Manfred Weber  u proteklih nekoliko dana isticao je da njegova politička skupina neće prihvatiti povjerenika za trgovinu koji nije iz redova europskih pučana. Neko vrijeme se spekuliralo da bi resor trgovini mogao dobiti Belgijanac Didier Reynders, liberal, koji obnaša dužnost povjernika za pravosuđe.

McGuinness i Dombrovskis sada moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

Komentiraj