EK formirala stručnu skupinu za borbu protiv lažnih vijesti

hina

Europska komisija formirala je stručnu skupinu koja bi trebala predložiti rješenja za borbu protiv lažnih vijesti, izjavila je povjerenica za digitalno društvo i ekonomiju Mariya Gabriel, javlja HRT.

Stručna skupina, u kojoj je 39 članova, predstavnika civilnog društva, medija, društvenih mreža i znanstvenika održala je prvi sastanak. Skupina ima važnu zadaću definirati opseg i dimenzije problema, dati pregled najboljih praksi i predložiti konkretne preporuke za borbu protiv lažnih vijesti u Europi, rekla je povjerenica Gabriel.

Stručnjaci bi trebali predložiti mehanizam za detektiranje lažnih vijesti i sprječavanje njihova širenja. Nitko ne namjerava natjerati ljude da vjeruju ili ne vjeruju u neku vijest. Ali, ako EU ne poduzme nešto, situacija će postati još gora nego što je danas, rekla je Gabriel.

Europska komisija nastoji pronaći najbolje rješenje za borbu protiv lažnih vijesti, rekla je povjerenica Gabriel, dodajući da trenutačno nema definicije kojom bi se točno odredilo što su lažne vijesti i da će ta definicija biti jedna od zadaća stručne skupine.

Na pitanje o inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je predložio zakonsko kažnjavanje za lažne vijesti, povjerenica Gabriel je rekla da to pokazuje važnost toga problema, ali li je istaknula da je tu potreban pristup na europskoj razini kako bi se fragmentacija i različita rješenja u državama članicama.

Povjerenica ističe da je digitalna tehnologija promijenila način na koji se ljudi informiraju, da je internet omogućio još veću slobodu izražavanja i medijsku raznolikost, ali je istodobno donio i izazove za politiku, društvo, sigurnost.

Komentiraj