EIT InnoEnergy objavio krajnji rok za prijave u investicijski ciklus za 2018. godinu

EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy, najveći europski pokretač inovacija na području održive energije, podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), objavio je krajnji rok za prijave u investicijski ciklus za 2018. godinu, za podršku inovacijama s područja cleantecha i održive energije.

Inovatori u potrazi za investicijom u ovoj godini trebaju se prijaviti do 04. listopada kako bi imali priliku na vrijeme ostvariti podršku.

Investicijski ciklus usmjeren je na mala i srednja poduzeća s dokazanim tehnološkim rješenjima koja će transformirati budućnost energije u Europi. Povrh financiranja, EIT InnoEnergy prijaviteljima nudi pouzdanu i dokazanu inovacijsku platformu za suradnju i pristup sustavu energetskih inovacija s više od 385 partnera unutar industrije s različitim energetski održivim rješenjima.

“U InnoEnergyju smatramo da je komercijalizacija prioritetna poslovna potreba malih i srednjih poduzeća u provedbi inovacijskog projekta. Osim toga, izuzetno je važno skratiti vrijeme izlaska na tržište, internacionalizirati proizvod te povećati poslovnu aktivnost i omogućiti pristup nerizičnom, predvidivom izvoru financiranja. Tako izgledaju trenutačne potrebe malih i srednjih poduzeća u sektoru energetskih inovacija”, pojasnio je Marcin Lewenstein, direktor za inovacije InnoEnergyja za Središnju Europu.

“U Hrvatskoj se korištenje EU fondova u prethodnim godinama odvijalo jako sporo budući da su programi za ulaganja u razdoblju 2014.–2020. definirani prilično kasno. Natječaji za investicije u inovativne projekte otvarani su povremeno i s nedostatnim sredstvima za ulaganje u razvoj pa je time inovacijski potencijal hrvatskih poduzetnika u prethodnim godinama bio zanemariv. Međutim, situacija se polako mijenja pa je za očekivati da će se time povećati i broj razvojnih projekata“, istaknuo je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, InnoEnergy predstavnik za Hrvatsku.

Vane Compresor je hrvatska tvrtka koja je u finalnoj fazi razvoja inovativnog proizvoda zahvaljujući investiciji InnoEnergya. Koristeći patentiranu tehnologiju dokazanu na tržištu pneumatskih brusilica, Vane Compresor omogućava duži životni ciklus proizvoda te do 25% veću energetsku učinkovitost.

“Razvojni projekti u našoj branši dugotrajni su i kao takvi investicijski jako zahtjevni. Razvoj kompresora brži je i jednostavniji uz financijsku podršku InnoEnergya, ali u fazi komercijalizacije proizvoda trebat ćemo značajnija ulaganja. Upravo u tom dijelu dodatna investiranja i poveznica s tržištem koju InnoEnergy pruža mogli bi nam biti od presudne važnosti za uspjeh“, pojašnjava Aljoša Bošković, direktor tvrtke Vane compresor.

Komentiraj