EHF isključio žensku juniorsku reprezentaciju Srbije s turnira nakon zabrane utakmice s Kosovom

Davor Javorovic/PIXSELL

Europski rukometni savez (EHF) isključilo je u petak žensku juniorsku reprezentaciju Srbije s kvalifikacijskog turnira za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Beogradu nakon što je srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović zabranio odigravanje utakmice Srbije i Kosova objašnjavajući tu odluku sigurnosnim razlozima.
Nakon odluke EHF-a napadnuto je sjedište Rukometnog saveza Srbije u Beogradu (RSS), a na prostorijama je nacrtana albanska zastava i ispisana poruka “No himna, no party”, objavio je portal B92.

Ministar Stefanović je otkazivanje rukometne utakmice juniorki Srbije i Kosova objasnio time kako je ona u interesu sigurnosti Srbije koja ne želi sukobe.

U priopćenju na internetskoj stranici EHF-a navedeno je kako se kvalifikacijska utakmica između juniorskih reprezentacija Srbije i Kosova nije mogla odigrati poslije intervencije vlasti u Srbiji.

“Zbog otkazivanja utakmice i nemogućnosti Srbije da odigra utakmicu, EHF je odlučio da se srpska ekipa isključi iz daljeg natjecanja na turniru. Na osnovu informacija, ostale utakmice Norveške, Slovačke i Kosova igrat će se po rasporedu”, objavljeno je na internetskoj stranici EHF.

Kvalifikacijski turnir prvotno se trebao igrati u Kragujevcu, uz odluku da se ne ističu nacionalna obilježja i ne intoniraju himne, ali je turnir iz sigurnosnih r azloga premješten u Kovilovo pored Beograda, a odlukom EHF-a utakmice su se trebale igrati bez publike i medija. U Kovilovu su se potom počeli okupljati srpski navijači pa je policija potuno zapriječila sve prilaze tom naselju, nakon čega je ministar Stefanović popodne priopćio da utakmica neće biti igrana iako ju je bilo moguće organizirati, ali bi to imalo svoju cijenu.

“A što bi bila cijena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne vjerujemo, suprotnu našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stajalištima”, izjavio je Stefanović agenciji Tanjug.

Srbijanski ministar policije objasnio je kako su njegovoj odluci prethodile konzultacije s Ministarstvom sporta, a o tome izvijestio premijerku Anu Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. EHF je potom suspendirao RSS, a juniorsku rukometnu reprezentaciju Srbije izbacio iz kvalifikacija za svjetsko prvenstvo.

Kosovo je 17. veljače 2008. godine proglasilo neovisnost koju je do danas priznalo više od 100 članica UN i 22 zemlje članice EU, sve osim Španjolske, Slovačke, Cipra, Grčke i Rumunjske, dok od zemalja u regiji neovisnost ne priznaje samo Bosna i Hercegovina zbog prava veta koje u tročlanom Predsjedništvu BiH ima predstavnik Republike Srpske.

Službeni Beograd odbija priznati neovinsot i spriječava da Kosovbo dobije mjesto u UN, a EU uvjetuje dalje eurointegracije Srbije postizanjem pravno obvezujućeg dokumenta Beograda i Prištine.

Komentiraj