Egzodus iz Venezuele doseže kritičnu točku

EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Egzodus migranata iz Venezuele doseže kritičnu točku što se može usporediti s događajima povezanih s migrantima na Mediteranu, navela je u petak UN-ova agencija za migracije.

Sve veći broj ljudi bježi pred gospodarskim kolapsom i političkim nemirima u Venezueli, zbog čega raste prijetnja da će preplaviti susjedne zemlje. Dužnosnici Kolumbije, Ekvadora i Perua okupit će se u Bogoti sljedeći tjedan u potrazi za rješenjem.

Ekvador i Peru ovog su mjeseca postrožile pravila dobivanja vize za Venezuelance, tražeći od njih ispravne putovnice, a ne samo osobne iskaznice. Istovremeno pobunjenici u Brazilu vraćaju stotine migranata preko granice.

Opisujući navedene događaje kao rana upozorenja, glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Joel Millman rekao je da se moraju mobilizirati financijska sredstva za upravljanje odljevom Venezuelaca.

“Trenutno stanje približava se kritičnoj točki, čemu smo svjedočili u drugim dijelovima svijeta, osobito na Mediteranu”, rekao je Millman na tiskovnoj konferenciji.

U četvrtak su IOM i UNHCR pozvali države Latinske Amerike da olakšaju ulazak Venezuelcima, za njih više od 1.6 milijuna koji su napustili zemlju od 2015.

Glasnogovornik UNHCR-a Andrej Mahečić u petak je pohvalio napore vlasti unatoč podkapacitiranosti.

No, upozorava na “uznemirujuće fotografije” koje su se pojavile u regiji proteklog tjedna. “Rastuća stigmatizacija onih koji su bili prisiljeni pobjeći, ugrožava napore za njihovom integracijom”, rekao je Mahečić.

Venezuelski ministar informiranja Jorge Rodriguez rekao je u petak da će se paketom novih ekonomskih reformi pokušati smanjiti hiperinflacija, ali se i Venezuelci trebaju vratiti svojoj zemlji.

U ponedjeljak su maknuli pet ništica s cijena i vezali valutu zemlje uz petro, naftnu kriptovalutu. Kritičari plan smatraju neprimjerenim u vrijeme inflacije za koju se predviđa da će ove godine doseći milijun posto.

“Zaključak je da će se Venezuelanci vratiti i mi ih pozivamo da se vrate jer su nam potrebni za plan oporavka”, rekao je Rodriguez na konferenciji za medije.

Komentiraj