Pixabay

Egipatski sud odbio vraćanje dvaju otoka Saudijskoj Arabiji

Egipatski visoki upravni sud potvrdio je u ponedjeljak poništenje odluke o spornom vraćanju dvaju otoka u Crvenome moru Saudijskoj Arabiji.

Sud je ocijenio da su nenastanjeni otočići Tiran i Sanafir dio suverenog egipatskog teritorija, suprotno onome što je tvrdila vlada kada je najavila njihovo vraćanje Saudijskoj Arabiji u prigodi posjeta kralja Salmana Kairu u travnju.

Ta je odluka odmah potaknula živu polemiku i prosvjede protiv režima predsjednika Abdela Fataha al Sisija. U lipnju ju je poništilo državno vijeće, a vlada se žalila.

Vijest o vraćanju otoka objavljena je u času kada se Saudijska Arabija afirmira kao važan partner Kaira koji ubrizgava milijarde dolara kroz pomoć i ulaganja kako bi podigao oslabljelo egipatsko gospodarstvo.

Vlada je odluku o vraćanju otoka opravdala rekavši da oni pripadaju Saudijskoj Arabiji, ali da je Ryad 1950. zatražio od Kaira da osigura njihovu zaštitu.

Visoki sud dodaje da je odluku o pripadnosti Egiptu donio “jednoglasno”. Odluka bi mogla dodatno pogoršati veze Kaira i Ryada koje su se zadnjih mjeseci zategnule, napose u vezi sa sirijskim sukobom.

Predsjednik Sisi se približio Rusiji koja podupire režim Bašara al Asada, a Ryad podupire pobunjenike.

Komentiraj