Egipatski predsjednik protiv stranih trenera na klupi nacionalne momčadi

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi javno je izrazio svoje mišljenje u pogledu imenovanja novog izbornika nacionalne nogometne momčadi čime je potaknuo rasprave o miješanju politike u sport što je prema pravilima FIFA-e strogo zabranjeno.

Egipat je dao otkaz meksičkom treneru Javieru Aguirreu nakon što su Faraoni prošlog mjeseca na domaćem terenu u Kairu eliminirani od Južne Afrike u šesnaestini finala Afričkog kupa nacija.

Al-Sisi je u srijedu na konferenciji za medije javno poručio:

“Više nećemo izabrati stranog trenera za izbornika, ne znam zašto nemamo povjerenja u egipatske trenere? Razgovarao sam s ministrom sporta i poručio sam mu da stranac ne smije biti zaposlen.”

Egipat je ukupno sedam puta bio osvajač kontinentalnog natjecanja, a pet puta ih je do toga vodio domaći trener (Mourad Fahmy 1959. i Mahmoud El-Gohary 1998. godine dok je Hassan Shehata tri puta podigao trofej prvaka Afrike – 2006., 2008. i 2010. godine) dok po jednu titulu potpisuju Mađar Pal Titkos (1962.) i engleski trener Mike Smith (1986.).

Kao kandidati za Aguirreovog nasljednika spominju se najbolji strijelac reprezentacije u povijesti Hossam Hassan, već spomenuti Hassan Shehata te aktualni trener Pyramidsa Hossam Al-Badri.

Komentiraj