EPA/CIRO FUSCO

EGIPAT Papa Franjo s katoličkom zajednicom

Papa Franjo, koji je u petak u Kairu osudio one koji ubijaju u ime Boga, otići će u subotu na susret male katoličke zajednice u Egiptu, izražavajući svoje suosjećanje nakon napada na kršćanske crkve.

Prvog dana njegova posjeta Kairu u petak, Papa je načeo nekoliko tema s posebnim odjekom na Bliskom istoku poput širenja oružja ili “demagoškog populizma koji ne pomažu konsolidaciji mira i stabilnosti”.

U subotu će duhovni vođa gotovo 1,3 milijardi katolika na svijetu voditi misu na stadionu s 30.000 mjesta u predgrađu Kaira.

Molit će s katoličkim vjernicima na svečanosti čija će se liturgija odvijati na arapskom i latinskom.

Nakon ručka s egipatskim biskupima, papa Franjo susrest će se u subotu s budućim svećenicima koji pohađaju koptsko-katoličko sjemenište južno od Kaira.

Papa bi trebao otputovati iz Egipta kasno popodne nakon programa od 27 sati, obilježena opsežnim sigurnosnim mjerama.

Papa je u petak pozvao muslimanske vođe da zajedno odbace vjerski ekstremizam, u vrijeme kada islamistički militanti napadaju drevne kršćanske zajednice na Bliskom istoku. Papa je u posjet Egiptu doputovao samo tri tjedna nakon što su bombaši samoubojice Islamske države ubili najmanje 45 ljudi u dvije egipatske crkve.

U petak se sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem čim je sletio u Kairo, provezavši se kroz strogo čuvane ulice, ali ne u oklopnom vozilu koje je odbio nego u običnom automobilu i to sa spuštenim prozorom.

Situacija u Egiptu, najnapučenijoj arapskoj naciji, jako je napeta. Osim bombaških napada na Cvjetnicu, islamski militanti prošli su tjedan napali policijsku kontrolnu točku kod samostana sv. Katarine na brdu Sinaj.

Komentiraj