Pixabay

EGIPAT Legitimitet predsjedničkih izbora ovisi o odzivu birača

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi gotovo je siguran pobjednik predsjedničkih izbora idući tjedan. No velik izazov bit će kako privući ljude na birališta jer bi slabi odziv mogao baciti sjenu na legitimitet njegova reizbora.

Kamionet prolazi kroz radničku četvrt Kaira. Na njemu su postavljena dva zvučnika i egipatska zastava. Iz zvučnika trešte domoljubne pjesme, povremeno prekidane ozbiljnim sloganima: “Iziđite i glasajte. Budite pozitivni. Glasanje je nacionalna misija.”

Kako kamionet nestaje s vidika, vlasnik obližnjeg kafića komentira: “Kao da su pravi izbori, a ne igra!”

Taj četrdesetogodišnjak govori o predsjedničkim izborima idući tjedan na kojima se očekuje reizbor bivšeg generala al-Sisija.

Egipćani će za predsjednika glasati tri dana zaredom, počevši od 26. ožujka.

Al-Sisijev jedini protukandidat je Musa Mostafa, slabo poznati političar, koji je već izrazio potporu sadašnjem predsjedniku.

S obzirom na to da je al-Sisijeva pobjeda sigurna, slabiji odziv mogao bi dovesti u pitanje kredibilitet izbora.

Potencijalno ozbiljni protivnici ispali su iz utrke ili se ne smiju natjecati.

Mostafa, vođa male stranke al-Ghad, podnio je kandidaturu za predsjednika posljednjeg dana za registraciju kandidata. Kritičari kažu da mu je vlada to naredila kako bi spriječila da se izbori ne pretvore u referendum o jednom kandidatu, što on niječe.

Oporba je pozvala na bojkot izbora, smatrajući ih “farsom”.

Kako se izbori približavaju mediji i političke stranke odane al-Sisiju sve glasnije pozivaju Egipćane da iziđu na birališta.

Jedna od njih je Stranka mladih Egipta, koja je ranije ovaj mjesec pokrenula kampanju mobilizacije birača po kućama. “Cilj naše kampanje je da priđemo ljudima na ulici i u kafićima kao i ondje gdje žive kako bi ih ohrabrili da iziđu na birališta”, rekao je predsjednik stranke Ahmed Abdel-Hadi.

Nekoliko zastupnika i vladinih dužnosnika uputilo se također na turneje po inozemstvu kako bi ohrabrili iseljenike da glasuju.

Dva kandidata, jedan suvišan

Poziva se i na vjerske osjećaje. Ministar za vjerska pitanja Mohamed Goma nedavno je, kako su prenijeli egipatski mediji, kazao da je glasanje “islamska obveza i nacionalna dužnost.”

U Kairu se gotovo posvuda mogu vidjeti plakati na kojima se iskazuje potpora al-Sisiju.

Prošli tjedan i on sam pozvao je sunarodnjake da se u velikom broju odazovu na izbore. “Veliki odziv pomaže poboljšanju slike Egipta u očima svijeta”, rekao je u četvrtak.

Za vrijeme njegove vladavine, Egipat se često optužuje da ušutkava političke disidente i neovisne medije, što vlada odbacuje.

Neki pristaše vlade nedavno su pozvali vlasti da primijene zakon koji predviđa kaznu od 500 egipatskih funti (28,5 dolara) za registrirane birače koji ne žele izići na birališta. Kazna, velika po egipatskim standardima, na prethodnim izborima nije bila korištena. Nije još jasno hoće li je se ovaj put koristiti.

Pravo glasa ima gotovo 60 milijuna Egipaćana, po podacima izbornog povjerenstva.

Neki promatrači kažu da snažno mobiliziranje birača širom zemlje vjerojatno neće rezultirati visokim odzivom na izbore.

“Odziv birača će biti jako slab. Ovi izbori ne zadovoljavaju međunarodne standarde”, rekao je Amr Hashem, stručnjak kairskog Centra za političke studije al-Ahram.

“Izbori bi trebali biti između nekoliko suparnika koji su gotovo ravnopravni”, rekao je. “Ali kada pogledamo predstojeće izbore, imamo dvojicu kandidata koji se razlikuju kao nebo i zemlja. Jednog se smatra suvišnim”, rekao je.

“Mnogi birači smatraju da je rezultat izbora očigledan i ne vide zašto bi trebali izići na birališta.”

Ovi izbori treći su predsjednički izbori u Egiptu od 2011. kada je s vlasti svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Na prvim izborima poslije Mubaraka 2012. bilo je 13 kandidata.

Komentiraj