Sarkofazi i artefakti iz grobnica Sakare sele u egipatske muzeje

Screenshot YouTube

Javnosti i medijima je službeno predstavljeno otkriće brojnih sarkofaga i predmeta, koji su pronađeni na drevnom egipatskom groblju Sakara.

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta je ponovno predstavilo otkrića, ministar Khaled El-Enani je rekao da je ovaj put na lokalitetu pronađeno oko stotinu sarkofaga i različitih artefakata u tri podzemne grobnice duboke oko 12 metara. Ulaz u grobnice je pronađen nakon temeljitog iskopavanja, a procjenjuje se kako sarkofazi datiraju iz Kasnog doba i Ptolomejske ere.

Osim brojnih sarkofaga, zadivljuju kipovi boga Ptaha, drvene kutije koje dočaravaju boga Horusa, pogrebne maske i drugi manji pogrebni predmeti. Najpoznatiji egipatski muzeji će preuzeti ove artefakte i predstaviti ih u svojim zbirkama u Kairu i drugim gradovima.

El-Enani je nakon nedavnih velikih iskapanja, ovog listopada, najavio kako tri neistražene grobnice kriju “početak velikog otkrića” i to se ostvarilo. Nekropola Sakara se nalazi južno od glavnog grada Kaira i nalazi na Popisu mjesta svjetske baštine. Tu se nalazi i jedna od najstarijih stepenastih piramida.

Komentiraj