EGIPAT Hosni Mubarak na slobodi

Screenshot YouTube

Nekadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak pušten je u petak iz zatvora, šest godina nakon što je svrgnut s vlasti, prenose svjetski mediji. Mubarak je danas napustio vojnu bolnicu u južnom Kairu i zaputio se prema svom domu.

Ranije ovog mjeseca najavljeno je kako će biti pušten na slobodu, nakon što ga je egipatski Vrhovni sud oslobodio optužbi za smrt prosvjednika u pobuni 2011. godine. 88-godišnji Mubarak postao je predsjednikom Egipta 1981. godine nakon atentata na Anwara Sadata.

Mubarak je osuđen na doživotni zatvor 2012. godine, zbog umiješanosti u ubojstva prosvjednika u veljači 2011. godine. Njih su ubili pripadnici sigurnonih službi, a Mubarak je u ponovljenom suđenju 2015. godine oslobođen. Ipak, predsjednik Abdul al-Sisi odugovlačio je s njegovim puštanjem na slobodu jer se bojao reakcije javnosti.

Više od 800 ljudi ubili su pripadnici sigurnosnih snaga u prosvjedima i okršajima s prosvjednicima u Kairu, Aleksandriji, Suezu i drugim gradovima diljem Egipta u 18-dnevnom ustanku koji je primorao Mubaraka na ostavku.

Komentiraj