facebook.com

Edukativno zabavni program ‘Dan bioraznolikosti’

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Maksimir organiziraju edukativno zabavni program ‘Dan bioraznolikosti’.

U sklopu događanja u subotu (19. svibnja) godine od 11 do 17 sati u Parku Maksimir bit će održane brojne radionice, interaktivne igre i izložbe na otvorenom te će prisutni moći naučiti ponešto o važnosti očuvanja okoliša i prirodne raznolikosti kao i o odgovornom ponašanju i odnosu prema prirodi

Održat će se zanimljive edukativne ture: Tko gmiže po parku Maksimir?, Mali grabežljivci, Maksimirski letači, Invazija na Maksimir, U potrazi za biljnim vrstama.

‘Paviljon jeke’ rezerviran je za djecu predškolske i školske dobi kojoj će se približiti tematika zašite okoliša i prirode te klimatskih promjena kroz “virtualni muzej“ Diverterra.

WWF Adria ove godine na proslavu ‘Dana biološke raznolikosti’ dolazi uz poruku da svatko osobno može djelovati na oporavak morskih vrsta i pomoći da i buduće generacije imaju dostatan izvor proteina iz mora.

U suradnji s Hrvatskim geološkim društvom bit će održana georadionica ‘Krš i lom’, dok će stručnjaci iz Hrvatskih voda demonstrirati kako radi mini pokretni laboratorij u čemu će se djeca i odrasli moći i sami okušati.

Na štandu kampanje ‘Za ljepšu našu’ djeca će moći zaigrati Kantomet i/ili igru Čovječe ne kupuj sve te na zabavan način naučiti kako smanjiti nastanak otpada i kako odvajati otpad. Osim toga, kroz igru Abrakadabra – pretvori se i radionicu o ponovnoj upotrebi svi posjetitelji moći će saznati kako od svakodnevnih otpadnih stvari napraviti korisne predmete.

Svoje aktivnosti u Maksimiru predstavit će i svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode koji će zainteresirane upoznati s bogatstvima biljnog i životinjskog svijeta u parkovima kao i aktivnostima i ponudom.

Očekuju vas i brojne druge radionice, među ostaloga i likovna, te izložbe duž aleje parka Maksimir.

Uz organizatore, u obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Hrvatske vode, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode i brojni drugi.

‘Međunarodni dan bioraznolikosti’, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava ‘Dan zaštite prirode’, proglašen još 2003. godine.

Komentiraj