‘Eduard Drugi’ redateljice Senke Bulić premijerno u KUC-u Travno

‘Eduard Drugi’, adaptacija drame Christophera Marlowea u režiji Senke Bulić novi je projekt Kazališta Hotel Bulić koji će svoju premijeru imati u srijedu, 8. prosinca, u Kulturnom centru Travno.

Radi se o hrvatskoj praizvedbi teksta kojeg je preveo Mate Maras. “Likovi se njišu među ekstremima svojih egzistencija. Od točaka velike moći i bogatstva, do izopćeništva i bijede svih vrsta. Od života na vrhuncu, do strmoglavih i brutalnih smrti, padaju glave i krune. Ima tu zavisti i ambicije, laskanja, manipulacija, oholosti, osveta, intriga i urota. Disfunkcionalnosti u obitelji. Mnogo se dijaloga koje protagonisti izmjenjuju vrti oko nasilja, ono preuzima funkciju jezika. Lako bi rekli da se radi o dramskom uzorku iz ere vladavine Netflixovih serijala”, navodi se u najavi predstave.

U predstavi glume Jure Radnić, Ines Tričković, Paško Vukasović, Marko Braić, Dušan Gojić, Marinko Leš, Lovro Ivanković i Eva Zlovolić. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Vesna Đikanović, za scenografiju i glazbu odgovoran je Tomislav Ćurković, kostime osmišljava Oliver Jularić. Svjetlo oblikuje Tomislav Maglečić, a ton Ivan Biondić.

Hotel Bulić

Protagonisti četrnaestostoljetnog dramskog svijeta i dvora Eduarda II čiji kreator, Christopher Marlowe, pripada prvoj generaciji profesionalnih dramskih pisaca u Engleskoj, upravo opsesivno biraju svoje putanje bogohuljenja, agnosticizma, izdaje, muške ljubavi, strukture nagona, zlorabe moći, zlorabe spoznaje. Marlowe ih smješta u (svoj) sekularizirani svijet, onkraj božanske kletve i kršćanskog pokajanja, i upravo je ta nužda prelaska granice koja pulsira u njima i njihova egzistencijalna ovisnost o njoj, njezina neizbježnost, teritorij tragedije u njegovom dramskom opusu.

“Između čovjeka i prirode postavili smo mašinu i njezin algoritam. Paralelni sustav selekcije i fluidnog zajedništva. I u toj domeni postoji administracija/birokracija; mini monarsi, okrunjeni stotinama tisuća sljedbenika; digitalno bičevanje, brutalno, anonimno i bez suđenja, odstranjivanje. I tu postoje oni koji su izrekli, ili naprosto bili, nešto što se grupi nije svidjelo, odstranjeni – za drukčijeg je ‘tajming’ uvijek pogrešan, dok odabrana istina ide dalje. Vrijeme je ovo kada duboko osjećamo da moramo pripaziti na ideju humaniteta”, poručuju iz Kazališta Hotel Bulić.

Hotel Bulić

Komentiraj