Édith Piaf – tužan život i prerani odlazak

Édith Piaf obilježila je francusku šansonjersku scenu i postala nacionalna ikona. Posebnim snažnim glasom i nježnim stasom opravdavala je nadimak “Piaf” – vrapčić, ali previše su tom vrapčiću lomili krila, od početka njezina tužnog života.

U svojem kratkom životu Edith je ljubila nekoliko slavnih muškaraca. Imala je vezu s francuskim skladateljem i šansonijerom Charlesom Aznavourom, a udavala se dvaput. Jacquesu Pillsu sudbonosno ‘da’ izrekla je 1952. te je zatražila rastavu pet godina kasnije. Bračnu sreću potražila je i s dvadeset godina mlađim grčkim frizerom i zabavljačem Theom Sarapom, za kojeg se udala 1962. godine i s kojim je nastupala sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane pothranjenošću i problemima s jetrom. Ipak, boksačkog šampiona Marcela Cerdana smatrala je ljubavlju svojeg života. Zaljubila se u njega u ljeto 1948. godine unatoč činjenici što je bio oženjen i imao troje djece, a izgubila ga je u tragičnoj avionskoj nesreći godinu dana kasnije.

Sama Edith doživjela je nekoliko prometnih nesreća od kojih je jedna bila teška. U to vrijeme postala je ovisna o alkoholu i morfiju i nekoliko je puta odlazila u klinike za odvikavanje. Preminula je 10. listopada 1963. u 47. godini od raka jetre.

Komentiraj