Edi Karuc: “Treba uvesti obavezno cijepljenje za zdravstvene radnike”

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je u četvrtak da Zadarska županija ima porast broja novooboljelih te da u Općoj bolnici Zadar ima 75 hospitaliziranih pacijenata.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘Studio 4’ Karuc je naglasio da je osam bolesnika na respiratoru te da su jednog pacijenta tijekom noći također stavili na respirator. Brojevi novooboljelih i hospitaliziranih u toj županiji, istaknuo je, slični su onima iz prosinca prošle godine.

“Sada se susrećemo sa širenjem britanskog virusa koji je vjerojatno zarazniji nego ostali i više pogađa mlade ljude. Točan je podatak da je postotak tih mlađih ljudi veći, no nije to tako dramatično kao što se želi pokazati”, rekao je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Neke od novih mjera za Zadarsku županiju su i skraćeno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali i nošenje maski na otvorenom. Karuc je naglasio da u Zadarskoj županiji stalno prate epidemiološku situaciju te balansiraju kad je riječ o mjerama. Smatra da su mjere učinkovite i dodaje da je i Kina uspjela samo s mjerama zaustaviti pandemiju, bez ikakvih lijekova i cijepljenja. Problem je, naglasio je, što se mi tih mjera stvarno ne držimo.

Karuc je poručio kako do sredine lipnja planiraju cijepiti polovicu stanovnika županije. “Samo je sada pitanje hoće li se svi odazvati, žele li se cijepiti i tako zaustaviti pandemiju”, istaknuo je. Vezano za cjepivo AstraZeneca, Karuc kaže da postoji ‘šuma informacija’. “Vjerujem da postoje neke reakcije na cjepiva, ali korist od cjepiva je puno veća nego bez cjepiva. To je jedini način da ovo zaustavimo, te se može cijela pandemija protegnuti i na nekoliko godina”, rekao je.

Karuc smatra i da treba uvesti obavezno cijepljenje za one osobe koje rade u zdravstvu, slično kao što je Italija uvela. Dodao je da se on cijepio kao i njegovi kolege u bolnici, te se sada psihički osjeća puno bolje.

Komentiraj