Edgar Allan Poe oženio se potajno s 13-godišnjom sestričnom, nitko nije znao zašto

Poznati američki književnik Edgar Allan Poe rodio se 1809. godine u Bostonu, i to pod imenom Edgar Poe (bez srednjeg imena Allan). Rano je ostao bez roditelja pa se o njemu brinula obitelj Allan, zbog čega je na kraju dobio puno ime Edgar Allan Poe.

S 18 godina mladi se Poe učlanio u američku vojsku. Izgleda da je na to bio primoran zbog nedostatka sredstava za život, a ne zbog interesa prema vojničkom zanimanju. Tri godine kasnije čak se upisao na slavni West Point – američku vojnu akademiju za obrazovanje časnika. Ta poznata akademija nalazi se oko 80 kilometara od New Yorka, kad se ide uzvodno obalom rijeke Hudson. Poe nije dugo bio na West Pointu – namjerno se doveo na vojni sud da bi ga otpustili. Tako nikada nije završio tu akademiju, niti postao časnik. Otišao je u New York i pokušao ostvariti karijeru književnika.

Dana 16. svibnja 1836. Edgar Allan Poe oženio se potajno svojom bliskom rođakinjom – Virginijom Clemm – kojoj je bilo samo 13 godina (upola manje nego njemu). Ona mu je bila sestrična, jer su njegov otac i njena majka bili brat i sestra. Do danas nije potpuno razjašnjeno zašto je točno došlo do tog neobičnog braka. Naime, čak ako u to vrijeme i nije bila neobična ženidba tako bliskih rođaka, ipak je mladenka s 13 godina bila neuobičajeno mlada. Nažalost, ona je mlada i umrla, sa svega 24 godine, od tuberkuloze. Postoji teorija da su Poeove mračne i melankolične pjesme (Gavran, Annabel Lee) nastale iz iskustva s njenom bolešću i umiranjem.

Godine 1848., depresivan i u očaju, Poe pokušava samoubojstvo. Nedugo nakon toga, poslije jedne zabave, na putu novoj zaručnici nestao je na tri dana. Pojavio se u vrlo čudnom stanju u Baltimoreu, gdje je i na koncu preminuo u jesen 1849. godine.

Komentiraj