Ed Sheeran na sudu jer je navodno plagirao pjesmu Marvina Gayea ‘Let’s Get It On’

Ed Sheeran naći će se na sudu u New Yorku zbog slučaja kršenja autorskih prava za njegovu pjesmu ‘Thinking Out Loud’ iz 2014. godine za koju tužitelji tvrde da ju je ukrao od Marvina Gayea.

Britanskog pjevača tužio je Structured Asset Sales, koji posjeduje udio u autorskim pravima tekstopisca Eda Townsenda, koji tvrde da je  2018. godine kopirao pjesmu Marvina Gayea ‘Let’s Get It On’, kojoj je Townsend koautor, a navodno je ista kao pjesam Eda Sheerana ‘Thinking Out Loud’.

Ed Sheeran i njegov pravni tim pokušali su odbaciti tužbu tvrdeći da su elementi za koje se tereti za kopiranje “uobičajeni i nezaštitivi”. Međutim, sudac Louis Stanton odbio je to učiniti i u četvrtak odlučio da o slučaju treba odlučiti porota na saveznom sudu na Manhattanu. “Nema jasnog pravila da je kombinacija dva elementa koja se ne mogu zaštititi nedovoljna da bi predstavljala originalno djelo”, napisao je sudac o Sheeranovom argumentu za otkazivanje suđenja. “Djelo može biti zaštićeno autorskim pravom iako je u potpunosti kompilacija nezaštićenih elemenata.” Odvjetnik iz tvrtke Structured Asset Sales, Hillel Parness, rekao je Reutersu da je tvrtka “zadovoljna” odlukom, dok Sheeran još nije komentirao.

Vijest je objavljena tek nekoliko mjeseci nakon što je Sheeranu počelo suđenje u Velikoj Britaniji povodom optužbe da je kopirao pjesmu ‘Oh Why’ Samija Chokrija iz 2015. sa svojim singlom ‘Shape of You’ iz 2017. Nakon što je dobio slučaj u travnju, na Instagramu je rekao: “Nadam se da ova presuda znači da se u budućnosti ovakve neutemeljene tvrdnje mogu izbjeći. Ovo stvarno mora završiti. Nadajmo se da se svi možemo vratiti pisanju pjesama umjesto da moramo dokazati da ih možemo napisati.”

Pjesme Marvaina Gayea već su bila uključene u tužbe za autorska prava. Njegovi nasljednici uspješno su na sud izveli Robina Thickea i Pharrella Williamsa zbog tvrdnji da je njihova pjesma ‘Blurred Lines’ zapravo plagijat pjesme Marvina Gayea ‘Got to Give It Up’ 2015.

Komentiraj