Anto Magzan/PIXSELL

‘Economist’ se raspisao o Hrvatskoj: “Tamo je politika ostala u 80-ima, ako ne i u 40-ima”

Ugledni list ‘The Economist’ u subotu je objavio članak “Vapaj za partizanima – Gdje je politika ostala u 80-ima, ako ne i u 40-ima” raspisao se o političkoj sceni u Hrvatskoj.

Priču započinju s papagajem Josipa Broza Tita Kokijem, koji i danas živi na Brijunima. Navode da je ptica prije nekoliko desetljeća slušala iste teme koje se od 16. kolovoza, kada je započela predizborna kampanja u Hrvatskoj, ponavljaju u zemlji.

spomenuo je ‘Economist’ i presudu Josipu Perkoviću i Zdravku mustaču zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. “Vodeće hrvatske stranke, SDP i HDZ, žestoko se sukobljavaju oko značenja ove presude. Zoran Milanović, bivši hrvatski premijer, borio se kako bi onemogućio izručenje ovih osuđenika. Simpatizeri HDZ-a tvrde da su socijaldemokrati štitili ljude koji su smaknuli hrvatskog nacionalista. S druga strane, SDP uzvraća da su Perković i Mustač bili snažno povezani s Franom Tuđmanom”, piše ‘Economist’.

Dodaju i da se dvije najveće hrvatske stranke ne razlikuju toliko u trenutnim političkim platformama, ali se razlikuju u svojoj povijesti. SDP, objašnjavaju, sebi pripisuje antifašističke zasluge partizana, a mnogi u HDZ-u dive se ustašama. “Njemačka presuda samo je dodatak njihovim povijesnim nesuglasicama”, piše list.

Naglašavaju kako već mjesecima u hrvatskoj politici vlada veliki nered. “Prošli izbori bili su u studenom no nastala koalicija predvođena HDZ-om pala je u lipnju zbog korupcijskog skandala oko nacionalne naftne kompanije. HDZ je tada smijenio svog vođu, koji je dopustio veći utjecaj elementima sklonima ustašama”, piše ‘Economist’, dodajući da je novi lider stranke, Andrej Plenkovišć, umjereni zastupnik Europskog parlamenta, koji pokušava HDZ vratiti u centar.

Pišu i kako je jedan od mogućih razloga zbog kojih se ove dvije stranke toliko bave prošlošću njihov ne tako dobar rezultat u rješavanju aktualnih problema. “SDP je iza sebe ostavio katastrofalne rezultate, gospodarstvo je padalo četiri godine Prije njih, HDZ je došao na loš glas zbog korupcije. Ni u proteklom kratkom mandatu to se nije promijenilo”, navodi ‘Economist’ dodajući da je HDZ u zaostatku u aktualnim anketama, ali napominju kako niti jedna stranka neće osvojiti dovoljnu većinu glasova da sama formira vlast nakon izbora 11. rujna.

“Zbog opsjednutosti prošlošću, Milanović je u televizijskoj debati pokušao pridobiti HDZ-ove glasače ponosno otkrivajući da je njegov djed bio ustaša”, navodi list zaključujući kako su vodeće stranke u Hrvatskoj sposobne jedino ponavljati jedne te iste parole, poput papagaja.

Komentiraj