EPA/CRISTOBAL HERRERA

ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT Pobjeda Trumpa na izborima među 10 najvećih svjetskih rizika

Economist Intelligence Unit smatra da je pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima jedna od 10 najvećih svjetskih opasnosti. Ova istraživačka tvrtka smatra kako bi Trump kao američki predsjednik poremetio globalnu ekonomiju te povećao političke i sigurnosne rizike u SAD-u. Ipak, tvrtka ne vjeruje da će Trump na izborima poraziti Hilary Clinton, koju vide kao najizgledniju kandidatkinju Demokratske stranke.

Mogućnost da Trump postane predsjednik vide opasnijom od izlaska Velike Britanije iz Europske unije te od oružanog sukoba u Južnokineskom moru. Ipak, najveći rizici, prema procjeni Economist Intelligence Unita, su ekonomsko usporavanje Kine te ruske intervencije u Ukrajini i Siriji.

EIU rangira rizike na ljestvici od 1 do 25, a Trump je zaradio ocjenu 12, koliko ima i sve veća prijetnja džihadističkih terorista i njihova destabilizacija globalne ekonomije.

“Potpuno je neprijateljski nastrojen prema slobodnoj trgovini, a Kinu konstantno označava kao ‘manipulatorom novca'”, napisali su. Naglasili su i njegove stavove prema Meksiku i Kini, te su upozorili da bi takvi napadi mogli rezultirati u veliki trgovinski rat.

Unatoč svim kritikama, Trump je sve bliži nominaciji Republikanske stranke za predsjdničke izbore. Milijarder, koji nema nikakvog prijašnjeg političkog iskustva, poručio je da će njgeovi obožavatelji ‘napraviti kaos’ ne dobije li nominaciju.

Komentiraj