ECKMAN ‘Otvoren sam za suradnju s mnogim hrvatskim glazbenicima’

MARE MILIN/CHRISECKMAN.NET

Krajem rujna izlazi ‘Echo chamber’, drugi album grupe The Strange nastao suradnjom članova hrvatske grupe The Bambi Molesters, koja se u međuvremenu raspala, i američkog producenta Chrisa Eckmana koji živi u Sloveniji

Nakon što je još prije 20 godina pokazao svoju naklonost spram hrvatske surf grupe The Bambi Molesters, proslavljeni američki glazbenik Chris Eckman započeo je i suradnju s njima. Osim što je radio na nekim njihovim albumima kao producent i suradnik, sisački surferi i nekadašnji član američke rock grupe iz Seattlea The Walkabouts osnovali su zajednički bend pod nazivom The Strange. Kako se Eckman u to vrijeme stalno nastanio u Sloveniji, gdje i danas živi sa svojom obitelji, mogli su intenzivno surađivati, a rezultat toga bio je album „Night of Forgoten Films“ 2004. godine. Album su hrvatski glazbeni kritičari uvrstili među najbolje albume objavljene u Hrvatskoj te godine.

Eckman je osnovao diskografsku kuću Glitterbeat Records specijaliziranu za world music. Nju je već treću godinu za redom najprestižniji sajam world music glazbe na svijetu WOMEX (World Music Expo) izabrao za najbolju diskografsku kuću, a za nju danas snimaju neki od najvažnijih world music izvođača. Eckman i dalje pronalazi nove izvođače, završio je nedavno snimanje novog albuma grupe The Strange, a u sljedećih pola godine planira objaviti još pet albuma na kojima je osobno sudjelovao.

NACIONAL: Što vas je potaknulo da se nakon punih 13 godina ponovo nađete s grupom The Bambi Molesters i oživite grupu The Strange?

Ekipa iz Vintage Industrial bara nas je zamolila da održimo koncert povodom godišnjice kluba i ta nam je ideja zazvučala vrlo primamljivo i zabavno. Nakon razgovora smo odlučili nastaviti s radom te snimiti još jedan album grupe The Strange, no taj je koncert u prosincu 2016. godine bio ključan…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj