ECDC: Treba uložiti veće napore u borbi protiv klamidije

Davor Visnjic/PIXSELL

Europska zdravstvena agencija upozorila je da se moraju uložiti veći napori u borbi protiv najčešće spolno prenosive bolesti u Europi – infekcije klamidijom.

U Europi je zabilježeno više od 3.2 milijuna slučajeva zaraze između 2005. i 2014. godine, navodi Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stockholmu pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja.

Agencija napominje da je broj slučajeva vjerojatno veći jer dio infekcija prolazi asimptomatski i stoga se ne dijagnosticira.

Od 396 000 slučajeva dijagnosticiranih u 2014. godini gotovo dvije-trećine pogođenih su u dobnoj skupini od 15 do 24 godine.

“Klamidiju je jednostavno dijagnosticirati i može se učinkovito liječiti antibioticima, a infekcija može nepovratno oštetiti reproduktivni sustav žene”, kaže direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

Agencija kaže kako je, među spolno prenosivim bolestima, jedino u slučaju klamidije dijagnosticirano više zaraženih žena, nego muškaraca. Razlog tomu je što se češće testiraju žene, nego muškarci, zbog većeg rizika komplikacija koje uključuju upale u zdjelici i neplodnost.

Predložene mjere za spriječavanje klamidije uključuju zdravstveni i spolni odgoj kao i promociju korištenja kondoma i njihovo dijeljenje te informiranje seksualnih partnera zaraženih osoba.

Agencija smatra da bi obuhvaćanje žena mlađih od 25 godina testovima na klamidiju smanjilo rizik razvoja upalnih promjena u zdjelici.

ECDC obuhvaća 28 zemalja članica EU te Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Komentiraj