HINA / Aljoša REHAR / STA / mm

ECB signalizirao kraj ciklusa sniženja kamatnih stopa

Europska središnja banka (ECB) signalizirala je u četvrtak da ne planira dodatno snižavati kamatne stope s obzirom na poboljšane izglede za gospodarstvo ali su produljili primjenu poticajnih mjera zbog prigušene inflacije.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi poručio je s uobičajeno budno praćene tiskovne konferencije da su rizici za gospodarske prognoze sada općenito izbalansirani, čime je odbacio dugo primjenjivanu rečenicu o “riziku potencijalnog pogoršanja izgleda”.

“Smatramo da su rizici za izglede za gospodarski rast sada u potpunosti izbalansirani”, poručio je Draghi s tiskovne konferencije održane u glavnom gradu Estonije, u skladu s praksom ECB-a da s vremena na vrijeme održava sjednice izvan sjedišta u Frankfurtu.

Tako je bančino upravno vijeće na današnjoj sjednici u Tallinu zadržalo važeće ključne kamatne stope, uključujući onu negativnu za depozite. Ništa nije mijenjano ni u pogledu programa kupnji obveznica, koje se odvijaju u skladu s utvrđenim iznosima i rokovima, u visini 60 milijardi eura mjesečno i do kraja prosinca 2017. godine, objavili su u priopćenju.

“Upravno vijeće i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim razinama tijekom duljeg razdoblja a zasigurno dulje od razdoblja naših neto kupnji vrijednosnih papira”, navodi se u ECB-ovu priopćenju.

Time je iz teksta priopćenja izbačena već uvriježena formulacija da bi kamatne stope mogle biti i niže no što su sada.

U uobičajenom osvrtu na kretanja inflacije, Draghi je upozorio da je inflacija u eurozoni i dalje prigušena. “Ništa se suštinski nije dogodilo u kretanju inflacije osim kod cijena nafte i hrane … temeljna inflacija (koja isključuje utjecaj tih cijena) ostala je nepromijenjena u usporedbi s godinom ranije”, istaknuo je.

U ECB-u sada procjenjuju da će godišnja inflacija u 2017. godini iznositi 1,5 posto, a u idućoj dodatno usporiti na 1,3 posto, da bi tek u 2019. ponovo blago ojačala, na 1,6 posto. U projekcijama iz ožujka prognozirana je inflacija od 1,7 posto u ovoj, 1,6 posto u idućoj godini, te 1,7 posto u 2019. godini.

Prema novim sniženim procjenama, godišnja bi se stopa inflacije trebala zadržati prilično ispod u ECB-u zacrtanih nešto ispod dva posto.

Procjene rasta gospodarstva poboljšane su pak za 0,1 postotni bod za sve tri promatrane godine. U 2017. u ECB-u za eurozonu predviđaju rast od 1,9 posto, koji bi potom blago usporio, na 1,8 posto u 2018. i na 1,7 posto u 2019. godini.

Komentiraj