ECB: Hrvatska i Bugarska u eurozonu najranije 2023.

Hrvatska i Bugarska ove bi se godine mogle priključiti čekaonici za euro, a euro prihvatiti najranije 2023, izjavio je član uprave Europske središnje banke (ECB) Fabio Panetta, pohvaljujući napore obje zemlje za usvajanjem zajedničke europske valute.

Prenoseći Panettin današnji intervju za francuski dnevnik Le Monde, agencija Bloomberg ocjenjuje kako Panettini komentari “sugeriraju da proces širenja europodručja ostaje čvrsto na putu, usprkos ekonomskoj cijeni Covida 19”.

“Hrvatska i Bugarska poduzele su hrabre mjere za prelazak”, kazao je Panetta, u ECB-u odgovoran da međunarodne i europske odnose. “Ako se proces uspješno završi, mehanizmu ERM-II mogle bi se priključiti do kraja godine”, kazao je.

Bloomberg podsjeća da zemlje “obično ostaju u tom nehanizmu najmanje dvije godine kako bi dokazale stabilnost vlastite valute”, pa navodi Panettine riječi kako bi se Hrvatska i Bugarska europodručju mogle priključiti najranije “2023, ako sve preliminarne procjene budu uspješne”.

Bloomberg podsjeća da su “Bugarska i Hrvatska jedine članice EU koje aktivno traže prihvaćanje eura”. Kaže također kako je “u svom dvogodišnjem izvještaju o članicama EU koje nisu u europodručju, ECB kazala kako je kriza korona virusa postavila pitanje inflacije i troškova za zdravstvo u obje zemlje”.

Europska komisija ovih je dana potvrdila kako su zahtjevi iz ERM II mehanizma još jedini koje Hrvatska treba ispuniti kako bi bila spremna prihvatiti euro.

Komentiraj