Epidemija ebole u Liberiji, posljednjoj zemlji zahvaćenoj bolešću koja je opustostošila dio zapadne Afrike, u četvrtak bi se trebala službeno proglasiti završenom.

Riječ je o najtežoj epidemiji bolesti od identifikacije virusa prije 40 godina. Oprez je ipak nužan s obzirom da su prethodne izjave tog tipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sustavno popraćene otkrićem novih epizoda lokaliziranih u jednoj od tri najpogođenije susjedne zemlje.

WHO je 17. ožujka proglasio prestanak “svih prvotnih lanaca prijenosa” nakon završetka zadnje epizode epidemije u Sijera Leoneu, prije nego su gvinejske vlasti objavile istog dana pojavljivanje na jugu zemlje.

To pojavljivanje proširilo se na Liberiju, s tri potvrđena slučaja: žena jednog od bolesnika preminulih u Gvineji, i sama preminula 31. ožujka u Monroviji, i njezina dva sina od pet i dvije godine, naknado izliječenih.

Liberija će u četvrtak preći prag WHO-a od 42 dana, što je dvostruko maksimalno trajanje inkubacije virusa, od drugog negativnog testiranja nad zadnjim izliječenim pacijentom, mlađim od dvoje djece.

Točno podrijetlo te zadnje epizode ebole nije određeno ali je, po WHO-u, kao i u prethodnim epizodama, virus “vjerojatno” prenijela preživjela osoba.

Opasnost od zaraze ostaje i nakon 42 dana jer virus ostaje u nekim tjelesnim tekućinama preživjelih, posebice spermi gdje može ostati do godinu dana, po istraživanjima.

WHO je 29. ožujka objavio službeno da ta epidemija više ne predstavlja “hitnost javnog zdravstva međunarodnog dosega”, prekidajući na taj način proceduru uvedenu u kolovozu 2014.

Komentiraj