DZS: Rast prometa industrije na mjesečnoj razini od 1,9 posto

Goran Stanzl/PIXSELL

Ukupni promet hrvatske industrije u svibnju ove godine na mjesečnoj je razini povećan za 1,9 posto, dok na godišnjoj bilježi pad od 1,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju u odnosu na travanj imao je rast na domaćem tržištu za 4,9 posto, a na stranom 3 posto.

U svibnju ove u usporedbi sa svibnjem prošle godine, ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, bilježi pad od 1,3 posto. Pri usporedbi tržišta, na domaćem je tržištu zabilježen pad za 5,9 posto, a na stranom tržištu rast također od 5,9 posto.

Prema glavnim industrijskim granama u svibnju ove godine ukupna prodaja energije porasla je za 14,4 posto u odnosu na travanj., a promet kapitalnim proizvodima za 3,4 posto. Promet intermedijarnih proizvoda porastao je za 2,4 posto, dok je ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja 9,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,4 posto.

Međugodišnja usporedba, prema lanjskom svibnju, pokazuje manji promet energijom za 24,6 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju 3,9 posto, intermnedijarnim proizvodima za jedan posto. Kapitalni proizvodi veći su za 21,8 posto, a trajni proizvodi za široku potrošnju 4,9 posto.

Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine promet industrije smanjen za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentiraj