FaH

DŽIHADIZAM: 70 djece iz BiH roditelji odveli u Siriju

Najmanje sedamdesetero djece iz Bosne i Hercegovine u protekle dvije godine odveli su u Siriju njihovi roditelji koji su tamo otišli priključiti se terorističkm organizacijama poput Islamske države (IS), podaci su koje je u utorak objavila TV Federacije BiH (FTV).

U emisiji pod nazivom “Mreža” objavljeni su podaci kako je među stotinama radikalnih islamista iz BiH u Siriju od 2014. otišlo i 29 bračnih parova koji su na taj put bez povratka poveli i djecu među kojom je bilo i djevojčica starih tek tri godine.

Kao dokaz prikazane su brojne snimke naoružanih osoba u maskirnim odorama u pustinjskom pejzažu za koje je navedeno kako se bore u Siriji, a podrijetlom su iz BiH.
Neki od njih pojavili su se na snimkama u kojima na bosanskom jeziku pozivaju muslimane iz BiH da im se pridruže u džihadu, a osoba identificirana kao Mehdin Delić uz to je tražila od istomišljenika da u BiH provode samoubilačke napade i ubijaju nevjernike.
Svojevrsni “rekorder” koji je u sirijski pakao zajedno sa suprugom s kojom se šerijatski vjenčao odveo devetero djece je Muharem Džinić. On je prije odlaska u Siriju bio pripadnik zajednice radikalnih islamista u selu Ošve.
FTV kao drugo najvažnije središte novačenja pripadnika Islamske države iz BiH navodi selo Gornja Maoča kod Brčkog no toj su se terorističkoj organizaciji pridruživale i osobe iz mjesta poput Livna ili Kaknja.
Znatan broj muškaraca koji su otišli u Siriju ondje je i poginuo, a nema nikakvih podataka što se nakon toga zbilo s njihovom djecom, navodi FTV.

Komentiraj