Džepni vremeplov: Talijansko-hrvatski par objavio ilustrirani “vodič” kroz Mletačku Republiku

“Republika Venecija – neuobičajeno putovanje kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Cipar” naslov je nedavno objavljenog ilustriranog vodiča i prvog naslova u ediciji “Iščezle države” (“Extinguished countries”), koju su pokrenuli talijanski novinar Giovanni Vale i njegova supruga Ivana Pogačić, sa svojom izdavačkom kućom “Paper boat stories”, čije je sjedište u Zagrebu.

“Republika Venecija – neuobičajeno putovanje kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Cipar” tristotinjak je stranica dug, obilno ilustrirani “vodič” kroz Mletačku Republiku, nastao na temelju Valleovih razgovora s više od četristo povjesničara, lingvista i stručnjaka za Mletačko carstvo raznovrsnih struka. Rezultat je zanimljiva, čitko i pristupačno napisana, ali faktografski utemeljena i informativna knjiga o zajedničkoj državnoj i svakodnevnoj povijesti dijelova današnjih sedam mediteranskih država, koje je prije nekoliko stoljeća ujedinjavala pripadnost istom carstvu – Mletačkoj Republici.

 

“U vrijeme kad se u Europu vraća nacionalizam, naši vodiči nude alternativno gledište”, stoji u uvodu knjige, koja je nedavno objavljena na talijanskom i engleskom, a autori planiraju i prijevode na jezike zemalja o kojima pišu, uključujući i hrvatski. “Umjesto da pratimo današnje granice, naši će vas vodiči kroz prostor i vrijeme povesti u izgubljena kraljevstva, republike i carstva, tragajući za onim što bi nas moglo ujedinjavati, umjesto onoga što bi nas moglo dijeliti”, napisali su autori u uvodu knjige.

Giovanni Vale, dopisnik talijanskih medija iz Hrvatske i Karlovčanka Ivana Pogačić bračni su par koji živi u Zagrebu. Sami su osmislili projekt “Iščezlih država”, od kojega je upravo objavljena knjiga o Mletačkoj Republici prvi rezultat, a objavljuju i podcaste vezane uz temu. Projekt financiraju sami, crowdfunding kampanjom koja se za knjigu o Mletačkoj Republici pokazala vrlo uspješnom, a nastavit će prijavom na fondove i ostalim dostupnim načinima financiranja.

Prvi su odjeci knjige o Mletačkoj Republici vrlo povoljni: objavljeno je nekoliko recenzija u Italiji, knjiga je u Hrvatskoj dostupna u knjižarama Školske knjige i Hoću knjigu, a u sljedećim će tjednima biti predstavljena na Korčuli i u Rabu.

“Ovo nije nostalgična ili revizionistička ekspedicija”, kaže Vale u uvodu. “Naprotiv, knjiga je dokumentirano, zabavno i neobično putovanje prema razumijevanju raznolikih interpretacija zajedničke povijesti. Svaki će vodič biti rezultat stotina intervjua, a sažimat će povijest i nasljeđe iščezle države kartama i ilustracijama, intervjuima i receptima. Knjiga o Republici Veneciji prva je takva u seriji”, stoji u uvodu knjige.

U izjavi za nacional.hr, autor vodiča Giovanni Vale izjavio je kako je tim projekta vrlo zadovoljan rezultatom. Knjigu je dizajnirao Hrvoje Živčić, a ilustrirala Iva Hrvatin, grafički dizajneri iz Zagreba. “Vodič jako dobro ide. Uskoro ćemo morati tiskati novo izdanje. Svi smo zadovoljni”, kazao je Vale za nacional.hr.

Sljedeći vodič mogao biti biti knjiga o Osmanskom carstvu ili Austro-Ugarskoj, kaže. “Najviše me zanima Europa, što je ostalo od njezinih nekadašnjih carstava. A što se Mletačke Republike tiče, sada ima smisla ići k njihovim ‘neprijateljima’, da čujemo i njihov, drugi dio priče”, najavljuje s duhovitošću.

Vale kaže kako bi knjigu rado preveo na hrvatski, ali to je skup i velik posao za malu izdavačku kuću kakva je tvrtka “Paper boat stories”, koju vodi sa suprugom Ivanom. “Za prevođenje smo se prijavili na fondove, pa ćemo vidjeti”, kaže. “Ali, ima i drugih aktivnosti: 6. kolovoza knjigu predstavljamo u Korčuli, a 22. kolovoza na Rab Film Festivalu”.

Vale i Pogačić, koji žive u Zagrebu, projekt su započeli u proljeće prošle godine, baš u vrijeme izbijanja pandemije, što im je otežalo i usporilo rad. No prvu su knjigu, kao i nekoliko podcasta, uspjeli dovršiti i objaviti, i vrlo su zadovoljni rezultatom, kao i uspjehom da ostvare vlastite zamisli usprkos nepovoljnim okolnostima. Nadaju da će, sa slabljenjem pandemije, uznapredovati i nova izdanja njihovih prikaza iščezlih europskih država i carstava. Jer su uvjereni, kako kažu, da stvaraju više od pukih turističkih vodiča: “džepne vremeplove” koji mogu poslužiti kao “ljestve za prelazak granica”, ili kao “ključevi za otključavanje rigidnog svijeta nacionalnih država”.

 

Komentiraj