DW: “EU je jedinstven štit, pobijedili su solidarnost i smisao za opće dobro”

Summit EU u Bruxellesu bit će zapamćen kao epohalan. Paket od 1,8 tisuća milijardi eura ogromna je preraspodjela novca od jačih slabijima.
Usprkos svima razdorima, EU je sposobna djelovati kad je prijeko potrebno. Unija je štit kakav ne postoji nigdje u svijetu, sažetak je komentara Deutsche Wellea na uspjeh čelnika EU, koji su se proteklog vikenda dogovorili o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, kao i o fondu za oporavak EU nove generacije (NGEU), u ukupnom iznosu od nešto više od 1,8 tisuća milijardi eura. Od tog novca, Hrvatska može iskoristiti više od 22 milijarde eura.

Komentator Bernd Riegert ocijenio je kako su pregovori, u usporedbi s traženjem kompromisa u drugim slučajevima, “završili čak jako brzo”. “Riječ ne treba često koristiti, ali dogovor je zaista – povijesni. Prvi put se EU zajednički zadužuje da bi ublažila ekonomsku krizu u zemljama članicama. Ono što je prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo – zajedničke obveznice i Unija zaduživanja – sada je stvarnost”, piše Riegert.

To je omogućeno “pristajanjem Njemačke da iz tabora zemalja koje odbijaju zaduživanje učini korak prema francuskom predsjedniku i njegovom konceptu zajedničke proračunske politike”. Taj preokret Riegert naziva “najvećim europskim političkim činom Angele Merkel”.

“Zajedničko zaduživanje je dobrodošla mjera, jer jedva opterećuje nacionalne proračune. To je posudba od naredne generacije. To se mora znati i to treba reći mladim ljudima. Oni će jednom morati jamčiti otplatu tih dugova. S druge strane, možda će upravo iz tih fondova biti osigurano njihovo školovanje ili radno mjesto”.

Solidarnost i smisao za opće dobro pobijedili su partikularne interese, “iako je ‘štedljiva petorka’ htjela izdvojiti manje, iako su zemlje koje primaju pomoć tražile više”. “Ni u Americi ni u Aziji ni u Africi države ne dobivaju financijske injekcije od supranacionalnih zajednica”.

Jedina “gorka pilula”, prema komentatoru DW-a, jest to što sudionici summita “nisu uspjeli financijskim uvjetovanjem zauzdati Poljsku i Mađarsku u njihovom kršenju načela pravne države”. “Problemi s Poljskom i Mađarskom, koje drsko koriste solidarnost drugih a ne daju ništa zauzvrat, ostaju neriješeni. Samit u Bruxellesu nije mogao premostiti sve razdore”, ocjena je Deutsche Wellea.

Komentiraj