Dvostruko skuplje grobne naknade stigle na adrese Zagrepčana u najgore vrijeme

Novi cjenik stupio je na snagu u trenutku kada je veliki dio građana u financijskim teškoćama zbog pandemije i oštećenja u vlastitim domovima nastalim uslijed potresa

 

Građani Zagreba su sredinom travnja zaprimili račune za godišnju grobnu naknadu koji su bili čak dvostruko veći nego dosadašnji. Osim činjenice što im se povećao račun za takve usluge u financijski vrlo nepovoljnom vremenu, taj račun je prvi put u više od 20 godina došao i mjesec dana ranije. Do sada je on uvijek, bez iznimke, dolazio na adrese stanovnika tijekom svibnja.

Tako su grobnu naknadu za obiteljski grob na Mirogoju morali platiti 210 kuna za razliku od dosadašnjih 119 kuna, dok su za obiteljski grob na Miroševcu morali dati 200 umjesto dosadašnjih 99 kuna. U prosjeku se radi o povećanju cijena od 100 kuna ili njihovu stopostotnom rastu.

Obiteljski grobovi nisu jedina stavka koja je poskupila na zagrebačkim grobljima. Za obiteljsku grobnicu dobit ćete godišnji račun od 470 kuna s PDV-om, dok se ona dosad plaćala 251 kunu. Iako iznos računa ovisi i o tome na kojem se zagrebačkom groblju nalazi vaš grob, on se u prosjeku povećao dvostruko. Novi cjenik, donesen 15. rujna 2019., tako određuje da će narasti i naknada za grobna mjesta kod arkada unatoč tome što su one teško oštećene u potresu koji je pogodio Zagreb krajem ožujka i što se zbog toga ne mogu koristiti. Cijena bez PDV-a za veliku obiteljsku arkadu iznosi 768 kuna, za malu obiteljsku arkadu 456 kuna dok obiteljska polu-arkada košta 384 kune. Gradska groblja tvrde da su medijima i javnosti pružili dovoljno informacija o novom cjeniku, kao i o stanju nakon potresa, te je njihov voditelj Patrik Šegota odbio za Zagreb News razjasniti situaciju na grobljima.

 

                                                       Građani su se sredinom travnja iznenadili visinom računa

“Vjerujemo da opetovano pisanje o navedenim temama ne bi vašem mediju donijelo ništa više od onoga što je do sada izrečeno s naše strane”, rekli su iz zagrebačkih groblja. Unatoč njihovim tvrdnjama, većina građana i dalje je bila iznenađena novopristiglim računima za naknadu. Novi cjenik se može vidjeti na web stranici gradskagroblja.hr.

NAKON POTRESA: U gradskim grobljima bez informacija o oštećenjima 

Uprava Gradskih groblja donijela je novi cjenik u trenutku kada veliki dio građana proživljava financijske teškoće zbog pandemije koronavirusa i oštećenja u vlastitim domovima nastalim zbog potresa. U općim odredbama Odluke o grobljima iz Službenog glasnika Grada Zagreba u članku 13 piše da visinu godišnje naknade određuje Uprava groblja. Ali zato na stranicama Grada Zagreba, kao ni na stranicama Gradskih groblja, nema podataka o tome tko su članovi Uprave tj. njihova imena.

Zagreb News doznao je iz kuloara bliskih gradonačelniku da se za promjenu cjenika odlučio voditelj Gradskih groblja Patrik Šegota i to bez znanja i odobrenja gradonačelnika Bandića. Patrik Šegota imenovan je na tu poziciju 2. siječnja 2019. na mandatno razdoblje od četiri godine. Ovo nije prva nepopularna odluka koju je Šegota donio. Ranije ove godine odlučio je zabraniti parkiranje privatnih automobila kod arkada, što je izazvalo negativne reakcije kod posjetitelja groblja i stanovnika Zagreba. Odluka o novom cjeniku mogla bi dodatno narušiti rejting gradonačelnika Bandića koji uživa iznimnu nepopularnost zbog slabe reakcije Grada na potres.

Što se tiče novih pravila u vezi sprovoda, iz Gradskih groblja kažu da će, sukladno odluci Nacionalnog stožera, na sprovodu moći biti prisutno više osoba sve dok se pridržavaju propisanih mjera, a bit će dozvoljeno i polaganje cvijeća te prisustvo glazbenika. U Odluci Nacionalno stožera stoji da su dopušteni i posljednji ispraćaji hrvatskih branitelja i odavanje vojnih počasti uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dosad su se sprovodi mogli održavati isključivo u krugu najuže obitelji. Odluka je donesena 4. svibnja i od tada vrijedi za sve građane i posjetitelje groblja.

Na upit o štetama nastalim kao posljedica nedavnog potresa i njihovom saniranju, iz Gradskih groblja su odgovorili da nemaju novih informacija o šteti te da će se oglasiti čim saznaju nešto novo.

Komentiraj