Dvostruka pobjeda osmeraca sveučilišta Cambridge

Veslački osmerac sveučilišta Cambridge pobijedio je Oxford za jednu dužinu čamca na 166. utrci između prestižnih britanskih sveučilišta, ovoga puta održanoj u Elyu.

Cambridge sada vodi sa 85-80, a jedna je utrka završila bez pobjednika. Zanimljivo, ishod je posljednji put bio izjednačen 1877. godine.

Cambridge je pobijedio i u ženskoj utrci osmeraca ostvarivši 45. pobjedu dok je Oxford ostao na 30 slavlja. U ženskoj konkurenciji utrka je prvi put održana 1927. godine, a održava se redovito od 1964. godine.

Utrka je ove godine preseljena u blizinu Elyja u Cambridgeshireu zbog pandemije koronavirusa i sigurnosnih razloga zbog nestabilnosti mosta Hammersmith, a održana je bez nazočnosti gledatelja na dionici dugoj 4,9 km duž rijeke Great Ouse.

To se dogodilo tek drugi put u povijesti utrke koja se na rijeci Temzi održava između Putneya i Mortlakea od 1829. godine. Prva neslužbena utrka na rijeci Ouse dogodila se 1944. godine zbog II. svjetskog rata.

Cambridge je bolje započeo utrku i brzo stekao prednost od dužine čamca. Oxford se približio na polovici utrke, no veslači Cambridgea ponovno su “stisnuli gas” stigavši do pobjede u vremenu 14 minuta i 10 sekundi.

“Imali smo sličnu testnu utrku u prosincu, kada smo brzo startali u prvih 750 metara, a zatim kontrolirali položaj. Ovoga puta smo kopirali tijek testa, ali ova je pobjeda naravno, slađa” rekao je predsjednik veslačkog kluba sa Sveučilišta Cambridge Callum Sullivan.

“Za nama je zaista jedinstvena sezona. Morali smo se prilagoditi i zadržati visoku razinu motivacije među veslačima, pogotovo kad je između njih ušla bolest,” dodao je Sullivan.

Komentiraj