Mjesec rujan je u Dvoru Veliki Tabor već godinama u znaku srednjega vijeka.

Ni ove godine neće biti drukčije, jer će tokom dviju subota (16. i 23.09.) biti održane Srednjovjekovne svečanosti. Riječ je o manifestaciji koja posjetiteljima Velikoga Tabora omogućava susret s kostimima, plesovima, likovima i običajima koji pripadaju srednjemu vijeku.

Takva “oživljena povijest u scenskim prikazima” ove godine dovodi Vitezove Taborgradske – Vitezove zlatnoga kaleža te članove Viteškog reda sv. Nikole iz Grada Varaždina. Oni će pokazati kako izgleda dolazak kraljevske svite, kako izgleda suđenje coprnici te koliko snage i vještine treba u borbi vitezova i pri streličarenju. U tim će se vještinama moći okušati i sami posjetitelji priredbe.

Lutkarske predstave su isto obilježje Srednjeg vijeka, bile su namijenjene djeci i odraslima, a u Dvoru Veliki Tabor će biti prikazane dvije – Veronika Desinićka i Zmajevo blago. Njih će izvesti članovi kazališne skupine Ioculator.

Za glazbenu i plesnu kulisu Srednjovjekovnih svečanosti zaduženi su Celtic Fantasy band, plesna skupina Veronika Desinićka iz Desinića, sviračice flauta iz Glazbene škole Pregrada, Flautine i plesni studio Divertimento voditeljice Vlaste Rittig iz Zagreba.
Dodatno veselje dolazi sa žonglerima i majstorima baratanja s vatrom iz samoborske cirkuske Udruge Razbibriga.

Ljubitelji umjetnosti moći će razgledati dvije izložbe, Legendexpo – putujuću izložbu renomiranih domaćih umjetnika koja prikazuje bića iz hrvatskih narodnih vjerovanja te izložbu & performans – Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom, prikaz umjetničkih slika i instalacija konceptualne umjetnice Barbare Bračun, podrijetlom Desinićanke. Obje će izložbe biti svečano otvorene 16.09 u 16.30, odnosno 17 sati.

Za djecu će velikotaborski stručni djelatnici provesti edukativno-zabavne radionice gađanja lukom i strijelom te izrade kraljevske krune i srednjovjekovnog nakita uzlanjem, dok će se oko dvora moći provesti kočijom, na srednjovjekovnom sajmu kupiti suvenir, naučiti sve o tradicionalnim zanatima i vještinama, vidjeti kako se izrađuje barut, viteški pojas, potkova za konja…

Dame u srednjovjekovnim kostimima će otkrivati tajne zakutke Velikoga Tabora, a svi zajedno sigurno će naći okrjepu u ponuđenoj hrani i piću.

Srednjovjekovne svečanosti u Dvoru Veliki Tabor tokom dviju suboti počinju u 14 i završavaju oko 18 sati atraktivnim nastupom žonglera s vatrom.

Pored Dvora Veliki Tabor posjetiteljima će biti osigurano besplatno parkiranje.

Komentiraj