Dvojici bombaša iz Rijeke sudac odredio istražni zatvor!

Dvojici osumnjičenih da su zbog iznuda podmetali eksplozivne naprave u Rijeci, Kostreni i Opatiji sudac istrage riječkog Županijskog suda u ponedjeljak je odredio istražni zatvor!

Dosad je utvrđeno da je isključivi motiv zločina materijalna korist od iznude i nije riječ o terorizmu ili ekstremizmu, rečeno je u ponedjeljak u primorsko-goranskoj policiji.

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je istražni zatvor dvojici osumnjičenika određen zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a tereti ih se za iznude, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanja i izradu eksploziva te krivotvorenje isprava.

Podsjetimo, 52-godišnji njemački državljanin i 33-godišnji dvojni, hrvatski i njemački državljanin, sumnjiče se da su iznuđivali tvrtke Liburnia Riviera hoteli i Plodine, tražeći da im isplate od tri do 4,6 milijune eura u kriptovalutama, izvijestila je policija.

Policija na press konferenciji: “Vjerujemo da su povezani s nekim iz Hrvatske”

Detalji o složenom kriminalističkom istraživanju nad jednim hrvatskim i jednim njemačkim državljaninom izneseni su na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

“Dvojica uhićenih bombaša u Rijeci, Hrvat i Nijemac, slična ili ista kaznena djela učinili su i na području Njemačke, rečeno je na konferenciji. Naglašeno je da je ovakav slučaj nezabilježen u Hrvatskoj. Jako dobro poznaju visoke tehnologije i programske alate, ne samo za počinjenje, nego i za prikrivanje djela. Fizički su boravili u Hrvatskoj i postavljali eksplozivne naprave. Vjerujemo da su povezani s nekim iz Hrvatske. Od travnja do sad počinili su teška kaznena djela iznude, nedozvoljeno posjedovanje i izrada oružja, a motiv je isključivo materijalna korist”, rekli su iz PU Primorsko-goranske.

Dodali su i kako je za njemačkim državljaninom bila raspisana potjernica.

Demantirali su napise nekih medija da je u pitanju terorizam već isključivo pribavljanje protupravne imovinske koristi.

Iznude su nastojali ostvariti postavljanjem eksplozivnih naprava. Tako su postavili naprave pokraj trgovačkih centara Plodina na Krimeji u Rijeci te Kostreni i kod buduće upravne zgrade ove tvrtke u četiri navrata, a dva put su te naprave i eksplodirale. Eksplozivnu napravu postavili su i kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, iznuđujući hotelsku tvrtku LRH.

U eksplozijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Policija je postavila zasjedu kod jednog od trgovačkih centara Plodina i uhitila dvojicu koji su tamo postavljali eksploziv. Privedeni su na kriminalističko istraživanje, prijavljeni i ispitani na Županijskom državnom odvjetništvu koje je predložilo da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Prijetnje su slali tvrtkama na službene adrese elektroničke pošte, a u policiji kažu da je njihov jedini motiv bio stjecanje materijalne koristi iznudama te da se isključuju teroristički ili politički motivi.

Dubinsko istraživanje

“Policija je od prvog dana krenula u opsežno i dubinsko istraživanje i ovo što su sinoć postigli rezultat je ozbiljnog rada. Praktički su od travnja do danas radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju”, rekao je jučer Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Prema dosadašnjim saznanjima, ova dvojica su djelovali sami, ali se nastavlja kriminalističko istraživanje da se utvrdi ima li još povezanih osoba, navedeno je na konferenciji za novinstvo.

Policija o bombašima: “Njih dvojica imaju sofisticirana znanja. Ovakav slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner