Dvojica slovenskih ministara pozitivna na koronavirus, ostaju kod kuće

Dvojica ministara u slovenskoj vladi oboljela su od covida-19, ali se relativno dobro osjećaju i do daljnjega ostaju kod kuće, potvrdio je u srijedu glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Koronavirusom se najprije zarazio ministar vanjskih poslova Anže Logar koji je rutinski testiran 23. prošlog mjeseca nakon povratka iz inozemstva, te se samoizolirao, a izolacija je određena i nekim njegovim suradnicima.

Kacin je u srijedu novinarima na konferenciji za novinare potvrdio da je i drugi test ovih dana potvrdio kako je Logar još uvijek pozitivan, ali da mu je rekao da se osjeća relativno dobro iako još uvijek ima glavobolju.

Kacin je u srijedu potvrdio da je kod kuće u izolaciji i ministar za okoliš i prostor Andrej Vizjak koji je u utorak testiran na koronavirus, ali je i prije toga bio u izolaciji zbog kontakta sa suprugom koja je zaposlena u zdravstvu, u bolnici u Brežicama, te da se i on za sada osjeća dobro i nema simptome covida-19.

I Vizjak i Logar članovi su Slovenske demokratske stranke (SDS) aktualnog premijera Janeza Janše koji je u obraćanju građane pozvao na strpljenje i pridržavanje mjera kako bi se prevladao drugi val epidemije koronavirusa, te pozvao na solidarnost u borbi s koronavirusom za što će biti potrebno najmanje idućih mjesec dana.

Slovenija je u utorak imala potvrđenih 2025 novih dnevnih infekcija koronavirusom i još 29 preminulih, što je najviše do sada u jednom danu, ali epidemiolozi navode da je reprodukcijski virus širenja zaraza u usporavanju i da bi vrhunac drugog vala mogao biti dosegnut krajem tjedna.

Unatoč tomu, prerano je za popuštanje strogih mjera koje je donijela vlada, pa će one morati ostati na snazi još najmanje 7 do deset dana, kazao je novinarima ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da je ih treba zadržati sve dok u bolnice dolazi više oboljelih nego što ih se otpušta kućama na oporavak.

Pojasnio je da je to njegovo osobno mišljenje i da vlada o tome još nije donijela odluku.

Komentiraj