Dvojica Istrijana kreću na put od 1000 kilometra – zbog kulture

U nedjelju, 5. rujna 2021., točno u podne, s novog umaškog trga, članovi Folklornog društva „Umag“, Danijel Lamoš i Vlatko Možar, kreću biciklima iz Umaga do Rumunjske. Točnije do mjesta Clocotici, gdje prebivaju rumunjski Hrvati, koji također imaju svoje folklorno društvo.

Biciklirati će preko 1000 kilometara, a usput će ostvariti suradnju s 40 folklornih društava iz 5 država (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske, Sovenije). Na samom cilju će ih dočekati domaćini zajedno s ostalim članovima umaškog folklornog durštva, koji će stići neposredno prije dolaska biciklista te će imati zajednički koncert.

Vlatko Možar, koji je ujedno voditelj i predsjednik društva, će se u mjestima u koja dođu presvući u istarsku narodnu nošnju te će s plesačicom iz domaćinskog društva u svojoj nošnji otplesati nekoliko koraka najpoznatijeg istarskog plesa BALUN.

U ovaj projekt uključit će se i FA“ Zora“iz Opatije s plesačicom Vidom Brozović te ostalim članovima društva koji će otplesati nekoliko koraka i pokreta na dance glazbu. Snimanje će se održati u Opatiji, istog dana, u 19 sati na Lungomare (djevojka s galebom) i ispred Vile Angelina.

Osim sportske i kulturne priče, aktualna će biti i humanitarna priča jer će u Slavonskome Brodu i Vukovaru donirati financijska i druga sredstva potrebitima (ustanova za djecu bez roditelja i za majku sa šestero djece), a što je već ranije dogovoreno. Također će u dva mjesta biti održana i promocija Vlatkove knjige “Sjetite se zašto ste počeli”.

Komentiraj