Dvojac optužen za pljačku povijesne grobnice kod Jalžabeta do koje su kopali tunel

Varaždinsko općinsko državno odvjetništvo optužilo je dvojicu muškaraca da su od 2013. do 2016. godine ukrali više predmeta neprocjenjive vrijednosti iz povijesne grobnice na području Arheološke zone Bistričak u Jalžabetu do koje su iskopali tunel dužine trinaest metara.

Okrivljenike u dobi od 47 i 42 godine tužiteljstvo tereti da su iz unutrašnjosti grobne komore uzeli fragment fine željezno-dobne zdjele, uzorke spaljene bronce i keltske novčiće i time nepovratno uništili arheološko nalazište od nacionalnog značenja i prouzročili neprocjenjivu štetu.

Kradljivci su neovlašteno ušli u povijesnu grobnicu, gdje su priručnim alatom iskopali bunar te prodrli u unutrašnjost grobne komore, a potom su otkopali tunel dužine do trinaest metara i iz unutrašnjosti grobne komore uzeli više predmeta neprocjenjive vrijednosti.

Varaždinska policija još je krajem 2019. osumnjičila dvojac da su od 2013. do 2016. neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na tumulu Gomili na području arheološke zone Bistričak te ih je prijavila mjerodavnome državnom odvjetništvu zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova, prisvajanja kulturnog dobra i teške krađe.

Arheološka zona Bistričak u Jalžabetu, lokalnih naziva Pri Gomili i Breški spomenik je europskog i svjetskog značenja i jedan je od najvećih grobnih humaka u srednjoj Europi, promjera oko 75 metara i sačuvane visine veće od osam metara, a datira iz starijega željeznog doba.

Taj objekt zavidnih dimenzija i upečatljivog položaja na ravničarskom prostoru je prema podacima iz Službenog vjesnika Varaždinske županije svojom neobičnošću i tajanstvenošću oduvijek privlačio pozornost te je kod domaćeg stanovništva potpirivao maštu.

Komentiraj