Dosad najveća i najsadržajnija turističko-povijesna manifestacija “Bojevi za Sisak A.D. 1593.”održava se u subotu i nedjelju u Sisku kod Staroga grada u organizaciji Gradskoga muzeja Sisak i sisačke Turističke zajednice.

Središnja priredba manifestacije je današnje uprizorenje povijesne bitke s Turcima, u kojoj je kršćanska vojska zaustavila prodor Turaka prema srednjoj Europi.

Na livadi uz sisačku utvrdu postavljeni su vojni tabori udruga koje će sudjelovati u priredbi. Kako je najavio ravnatelj sisačkoga Muzeja Vlatko Čakširan, očekuje se i sudjelovanje članova udruga iz Slovačke i Bosne i Hercegovine (BiH) u povijesnim kostimima. Predviđene su brojne radionice za djecu i odrasle, te prikaz streličarskih vještina u kojima će se moći okušati i posjetitelji. Subotnji će program završiti noćnom manifestaciojom “fire show”. Priredba će u nedjelju završiti “Bohurt turnirom”, slobodnom borbom u autentičnim srednjovjekovnim oklopima.

Organizatori su pripremili srednjovjekovnu gastronomsku ponudu, a bit će postavljena i orijentalna čajđinica. Za vrijeme pripredbe, dva dana u atriju Staroga grada bit će postavljen Savski sajam iz projekta “Lijepa naša Sava”, ali ovaj put po uzoru na srednjovjekovne sajmove.

Budući da je zbog brojnih sadržaja broj parkirališnih mjesta kod Starog grada smanjen, organiziran je prijevoz posjetitelja brodovima Kupom od sisačkoga Malog kaptola do Staroga grada, s polascima od 10 do 20 sati, svaka dva sata.

Komentiraj