Dvije osobe s Diamond Princessa preminule u bolnici, potvrđeno još 13 novih slučajeva koronavirusa

Dvije osobe zaražene koronavirusom koje su boravile na kruzeru Diamond Princess kraj Japana, u četvrtak su preminule bolnici, a nalazi još 13 osoba su pozitivni, javlja agencija AFP.

Dodaje se da su preminuli muškarac i žena u 80-im godinama, oboeje iz Japana. S kruzera su prebačeni u bolnicu prošli tjedan. Muškarac je i prije imao dijagnosticiranu bronhijalnu astmu, ali žena je prije zaraze koronavirusom bila zdrava.

“Molim se za njihove duše i izražavam sućut njihovim ožalošćenim obiteljima”, rekao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da se Hrvati s kruzera Diamond Princess nakon dvotjedne karantene zbog koronavirusa vraćaju danas i sutra, dodavši da se još uvijek planira njihov prihvat, jer je epidemiološka situacija na kruzeru gora nego u Kini.

“Moramo obratiti posebnu pažnju na prihvat naših državljana koji dolaze u Europu, jer mi okolnosti epidemiološke situacije na kruzeru nisu potpunosti jasne. Mislim da ćemo u ovakvim specifičnim okolnostima postupiti malo drugačije”, kazao je Beroš uoči sjednice Vlade.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da petero hrvatskih državljana nema simptome bolesti te da i dalje borave u izolaciji na brodu.

Jučer je s kruzera evakuiran prvi hrvatski državljanin. Riječ je u putniku, a oni prvi napuštaju brod.

Podsjetimo, prvi putnici jučer su se počeli iskrcavati s kruzera Diamond Princess kraj Japana nakon 14 dana karantene do koje je došlo nakon pojave koronavirusa na tom kruzeru.

Najmanje 542 putnika i članova posade bilo je zaraženo na tom brodu, što je najveći skup zaraženih nakon Kine.

Jučer je oko 600 putnika napustilo kruzer. Oni su svi pregledani od strane japanskih zdravstvenih djelatnika, a japansko ministarstvo zdravstva je potom zaključilo da su zdravi i da smiju izaći s broda i slobodno se kretati.

Komentiraj