epa

DVIJE KOREJE “Uklanjanje svog nuklearnog oružja”

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae In potpisali su u petak deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka.

Na prvom samitu predsjednika dvije države u više od deset godina objavili su kako će raditi na sporazumu kojim će se uspostaviti trajni i čvrsti mir na poluotoku uz pomoć SAD-a i i Kine kako bi se i službeno završio Korejski rat.

“Nema razloga da se međusobno borimo – mi smo jedna nacija”, kazao je Kim na povijesnom samitu obećavajući da neće ponoviti “nesretnu povijest”.

U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije poručivši da “na korejskom poluotoku neće više biti rata”.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi dvije zemlje organizirat će u kolovozu spajanje obitelji koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina.

“Južna i Sjeverna Koreja odlučile su nastaviti program spajanja razdvojenih obitelji u prigodi Dana oslobođenja 15. kolovoza” kada je obilježava japanska predaja, navodi se u izjavi.

Dvije zemlje uspostavit će ured za vezu i prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici, navodi se u izjavi.

Prije kraja samita predsjednici dvije Koreje zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja.

Drvo koje datira iz vremena Korejskog rata bit će simbol mira i napretka.

Komentiraj