Dvije godine nakon tragedije podignuta optužnica zbog smrti dječaka Gabrijela. Terete se tri liječnice i sestra

Kako je izvijestilo Državno odvjetništvo na svojim službenim stranicama, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972. godište) i to zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka  4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Mediji pišu kako je riječ o slučaju tragične smrti dječaka Gabrijela Bebića, koji je u dobi od samo 9 godina preminuo 11. prosinca 2018. godine.

Okrivljenicama se stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi postupalo protivno pravilima medicinske struke. Dijete je, naime, (2009. godište) u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju i zdravstveno osoblje bilo je upoznato s tim stanjem. Unatoč simptomima koji su ukazivali na pogoršanje zdravstvenog stanja djeteta, olako su držali da dijete nije vitalno ugroženo, smatra ODO.

Prvookrivljenica (1988. godište) 9. prosinca 2018., a zatim drugookrivljenica (1989. godište) 10. prosinca 2018., bile su dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković).

Tereti ih se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972. godište) je 10. prosinca 2018., odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra. Istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila je ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije, stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti je obavijestila liječnika.

Neodgovarajuće postupanje

Zbog toga je, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu, došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018., navodi se u priopćenju DORH-a.

Komentiraj