Dvije godine nakon kontroverznog filma Sia otkrila da ima autizam: “Postala sam potpuno svoja”

Dvije godine nakon što se ispričala za svoj prikaz autizma u filmu ‘Music’ iz 2020. godine, pjevačica Sia je otkrila da je i njoj samoj nedavno dijagnosticiran autizam. U intervjuu u podcastu Roba Hasa, pjevačica je detaljno opisala svoj nedavni osobni razvoj otkako je primila dijagnozu.

“Četrdeset i pet godina sam mislila ‘Moram obući svoje ljudsko odijelo’. ‘ I tek u posljednje dvije godine postala sam potpuno, potpuno svoja”, rekla je.

Osjećaj koji je opisala kao da mora igrati ulogu čovjeka, umjesto da jednostavno postoji kao jedinka, u skladu je s praksom autističnog maskiranja. Također se naziva i kamufliranje, maskiranje se definira kao čin svjesnog ili podsvjesnog potiskivanja autističnog ponašanja kako bi se uklopilo u neurotipične osobe.

Iako se može otkriti u ranom djetinjstvu, priroda autističnog spektra također ostavlja prostora za kasno dijagnosticiranje. “Ja sam u spektru, oporavljam se i što god – ima puno stvari”, rekla je Sia u podcastu, gdje je također otkrila da je sada trijezna.

“Nitko te ne može upoznati i voljeti kad si pun tajni i… živiš u sramu. I kada konačno sjedimo u sobi punoj stranaca i govorimo im svoje najdublje, najmračnije, najsramotnije tajne, i svi se smiju zajedno s nama, i ne osjećamo se kao smeće prvi put u životu, i osjećamo da nas prvi put u životu vide onakvima kakvi zapravo jesmo, onda možemo početi izlaziti u svijet i jednostavno djelovati kao ljudi i ljudska bića sa srcem i ne pretvarajući se da smo bilo što”, poručila je, prenosi Rolling Stone.

Većina reakcija koje je Sia dobila za film ‘Music’, u kojoj je glumila njena plesačica Maddie Ziegler, bila je usmjerena na odabir neurotipične glumice za ulogu neverbalne autistične žene. U jednoj sceni, Zieglerov lik se prikazuje kako se drži u kontroverznom ležećem položaju dok doživljava senzornu prekomjernu stimulaciju. Godine 2021., nakon što je film bio nominiran za dva Zlatna globusa, Sia je izdala niz isprika na Twitteru prije nego što je potpuno izbrisala svoj račun.

“Planiram ukloniti scene ograničenja iz svih budućih verzija. Slušala sam pogrešne ljude i to je moja odgovornost, moje istraživanje očito nije bilo dovoljno temeljito, nedovoljno široko”, izjavila je tada, nakon što je prethodno pozvala ljude da ‘pogledaju film prije nego što ga osude’.

Dodala je da će upozorenje u filmu biti ažurirano kako bi glasilo: “Glazba ni na koji način ne odobrava niti preporučuje upotrebu obuzdavanja autističnih osoba. Postoje autistični radni terapeuti koji su se specijalizirali za senzornu obradu s kojima se može konzultirati kako bi objasnili sigurne načine pružanja proprioceptivne povratne informacije dubokog pritiska”, poručila je.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner