Dvije baletne večeri u Saloni u sklopu Splitskog ljeta

Pixabay

Baletne predstave “Zaštitničko more”, u koreografiji ravnatelja baleta HNK Split Igora Kirova i “Mediterraneo Suite”, produkcija talijanskoga Daniele Cipriani Entertainmenta, nastale kao rezultat međunarodnoga projekta Heritart, bit će izvedene u nedjelju i ponedjeljak u amfiteatru u Saloni u sklopu Splitskoga ljeta.

Baleti nastali u sklopu projekta Heritart koji financira Europska komisija iz programa Creative Europe, simbolički spajaju dvije strane jadranske obale tematizirajući zajedništvo i slavlje različitosti, ističe se u najavi.

Program Heritart osmišljen je kako bi promicao i štitio europsku kulturnu baštinu, podsjetio na njezine izvore, ali i na njezinu suvremenu ulogu kao prostora koji podsjeća na zajedničke civilizacijske temelje, ali i uz pomoć izvedbenih umjetnosti želi toj istoj baštini udahnuti novi život. Cilj Heritarta je promocija europske kulturne baštine kroz prenošenje nove vizije arheoloških lokaliteta, osmišljena kao istinska vrijednost za kulturni razvoj Europe.

Plesni diptih “Zaštitničko more” pokretom, plesom i glazbom slavi različitost i odbacuje predrasude. Pokret tijela predstavlja univerzalni komunikacijski sustav koji nastoji preskočiti različite oblike buke u komunikacijskom kanalu, dok more simbolizira mjesto susreta, duhovnog prepoznavanja te zajedničkog povijesnog i kulturnog habitata, dodaje se.

U prvom dijelu diptiha, “The Edge”, nastupit će Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Hazuki Tanase, Pavel Aleksandrov, Aaron Kok, Salvatore Cerulli, Ivan Boiko i Remus Dimache uz glazbu Mozarta i Bacha. Drugi dio, “From Side to Side” izvode Salvatore Cerulli, Jaclyn Ann Higgins, Aaron Kok, Ajla Kadrić na glazbenoj podlozi Balanescu Quarteta.

“Mediterraneo Suite” plesno je putovanje kroz prostor i vrijeme Sredozemlja u kojemu dva glavna muška lika, Čovjek Zemlje i Čovjek Mora, čine osnovnu nit poveznicu te nas uvode u složenu mrežu međuodnosa čime zrcale konflikte i razilaženja onih koji dijele isti izvor, isto more. Ova dirljiva plesna predstava, ističe se u najavi, podsjeća da su zajedništvo i razumijevanje mogući, i to ne samo na simboličkoj razini.

Pod vodstvom baletne majstorice Stefanie Di Cosmo i na glazbenoj podlozi Claudea Debussyja te mediteranske narodne glazbe plesno putovanje predvode Andrea Caleffi, Ilaria Grisanti, Marco Lo Presti, Davide Pietroniro i Mattia Tortora.

Daniele Cipriani Entertainment pokrenuo je talijanski umjetnik Daniele Cipriani čija se produkcijska kuća bavi organizacijom i promocijom kulturnih događaja. Osim što je bio idejni začetnik i umjetnički direktor raznih festivala, Cipriani surađuje s mnogim međunarodnim umjetničkim organizacijama, među kojima su i Paul Szilard Production inc. iz New Yorka, The Lab art & media iz Berlina te promovira i predstavlja Limon Dance Company, Martha Graham Dance Company, Susanne Linke, Principals of New York City Ballet, Compagnia Portoghese de Bailado Contemporaneo, BJM Danse Les Ballet Jazz iz Montreala i brojne druge.

Obje predstave u amfiteatru u Saloni mogu se pogledati besplatno. “Zaštitničko more” na rasporedu je u nedjelju, 29. srpnja, a “Mediterraneo Suite” u ponedjeljak, 30. srpnja.

Komentiraj