Već nepunih 19 godina na prostorima Zadarske županije požare gasi jedan od boljih dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD “Pljusak”. Iza tog imena stoji njegovo vrhunsko vodstvo kao i vrijedni i učinkoviti vatrogasci koji unatoč tome što nemaju svoj vlastiti vatrogasni dom, na intervencije izlaze jako brzo i od velike pomoći su Gradu Ninu, mnogim susjednim mjestima, a samim time i Zadarskoj županiji. Do izgradnje vatrogasnog doma, “Pljusak” je na dislokaciji u mjesnoj Školi u Žeravi i trenutno broji više od 50 članova.

Da je zaista važna njihova uloga na ovim područjima, slaže se i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, Željko Šoša:

‘DVD Pljusak jedan je od boljih dobrovoljih vatrogasnih društava na prostorima zadarske županije. Naravno u zadnje vrijeme počeo ih je pratiti i grad sa svojim proračunom. Sreća bi bila da je tako bilo i prije 10 ili 15 godina pa da do sada imaju i izgrađen vatrogasni dom, bolju tehniku i da imaju eventualno stalo zaposlena dva profesionalna vatrogasca koji bi radili kroz čitavu godinu.
To je sad nekako u planu, gradonačelnik grada Nina obećao je da će to biti. Ja sam siguran da će DVD pljusak sa ovim rukovodstvom koje ima do sada, da će sigurno biti jedan od boljih dobrovoljih vatrogasnih društava na prostorima zadarske županije kao što je i do sad bio’, kazao je Šoša.

DVD Pljusak osnovan je 1998 godine, a službeno je upisan u registar 1999. godine. Upravo iz razloga što tada na području Grada Nina nije djelovalo nijedno vatrogasno društvo, predsjednik osnovanog inicijativnog odbora, Željko Jurlina predložio je osnivanje DVD-a. Tada je Jurlina u vlasništvu imao i profesionalno vatrogasno vozilo, cisternu s potrebnom opremom, što je uvelike pomoglo pri osnivanju.

Ideja osnivanja DVD-a koji je bio neophodan za područje Grada Nina i susjednih mjesta tako je zaživjela.
Zahvaljujući inicijativnom odboru DVD je osnovan. Članovi tog odbora, a time ujedno i osnivači su: Mile, Željko i Boško Jurlina, Ferdinand i Milan Milin, Marinko, Vjeko i Damir Štulina, Ivica Utković, Dragan Čulina, Žarko Petešić i Boško Bukvić.
Samo djelovanje osnovanog DVD-a, u tadašnje vrijeme obuhvaćalo je mnoge prostore, od Vira do Benkovca te od Ražanca do Zadra. Tako je bilo sve do osnutka ostalih dobrovoljih vatrogasnih društava u okolici. Naravno, “Pljusak” gasi i danas mnoga područja, zavisno o požarima uvijek su spremni pomoći kolegama iz ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Intervencije i velika uloga “Pljuska”

Prvi predsjednik DVD-a “Pljusak”, Ferdinad Milin kazao nam je na koji način je njihovo dobrovoljno vatrogasno društvo dobilo svoje prepoznatljivo ime – Pljusak.

‘Jedna od najvećih intervencija DVD-a Pljusak je bila ona koja je prethodila osnivanju DVD-a. Naime, krenuo je požar od Žerave prema Maziji nošen jakim zapadnim vjetrom. Požar je gasila JVP Zadar kojoj se pridružilo dosta civila i kanaderi, međutim požar nam je prešao cestu prema Briševu i tad iz vedra neba došao je jedan kratak ljetni pljusak i za tren ugasio požar.
Kako smo se poslije okupili svi na jedno mjesto došla je od nekog ideja da osnujemo DVD i svi smo se složili s tim da je to dobro, međutim postavilo se pitanje KAKO NAZVATI DVD?
Sjećam se jako dobro da sam bez razmišljanja odgovorio „PLJUSAK“, jer bez pljuska nema gašenja požara.
Šalu na stranu mislim da je najznačajniji ugašeni požar bio prije nekoliko godina u selu Poljica kad je vatra opasno zaprijetila kućama’, prisjetio se Milin.

Kako je taj požar zaista bio velika ugroza, potvrdio nam je i jedan osnivača te aktualni predsjednik “Pljuska” Željko Jurlina.

‘Dobro se sjaćam tog požara u Poljicima 2009. godine, gasili smo dan i noć. Naš DVD je bio glavni nositelj gašenja. Vatra je došla do kuća, a zbog velike bure kanaderi su nam došli u pomoć tek sutradan’, kazao je Jurlina.

Nekih posebno važnih intervencija prisjetio se i potpredsjednik “Pljuska”, Žarko Petešić. On je ujedno i jedan od osnivača te zapovjednik DVD-a u razdoblju od 2002. do 2006. godine.

‘Sve intervencije u toku sezone su važne i u većini sudjeluje DVD, samostalno ili kao ispomoć JVP Zadar te ostalim postrojbama.
Tako je naprimjer intervencija u Kožinu gdje smo čuvali plinski spremnik jednog restorana koji je okružen gustom borovom šumom. Izdvojio bih i veliki požar u Žeravi gdje smo branili i obranili mjesni dućan nakon čega smo se premjestili u Briševo na obranu kuća.
Ali, najviše mi je ostalo u sjećanju kad sam vidio svoj DVD na ispomoći JVP Gračac, na desantiranju iz helikoptera. Bravo dečki!’, kazao je Petešić dodavši kako je na to zaista ponosan.

19 godina vrhunskog funkcioniranja

‘Najveći doprinos za kvalitetno funkcioniranje DVD-a ima njegov predsjednik gospodin Željko Jurlina, uz pomoć gradonačelnika grada Nina, županijskog zapovjednika gospodina Željka Šoše i predsjednika županijske vatrogasne zajednice gospodina Kaže Kolanovića.
Naravno osobe su te koje rade posao i tjeraju institucije da obave svoj dio posla’, kazao je jedan od osnivača, Ferdinand Milin.

Spomenuti predsjednik DVD-a, Željko Jurlina, također nam je kazao kako su veliki doprinos savršenom funkcioniranju dali upravo članovi DVD-a, Vatrogasna zajednica zadarske županije te grad Nin koji omogućuju plaćanje goriva i ostalih troškova.

Na pitanje o tome kakve kvalitete treba imati “dobar” zapovjednik te što je potrebno kako bi odnos između nadređenih i vatrogasaca funkcionirao, gospodin Petešić nam je odgovorio:

‘Dobar zapovjednik mora dobro poznavati teren za koji je zadužen te imati brzu i dobru procjenu. Također mora čuvati ono za što je zadužen – opremu i sredstva, a najvažniji su i međuljudski odnosi u samoj ekipi, kako na intervenciji, tako i izvan nje. Zapovijedi treba i izdavati jasno, glasno i izvedivo. Uz sve to, treba primati i razmatrati mišljenja vatrogasne ekipe kao i nadređenih.
Za dobar odnos između nadređenih i vatrogasaca važna je međusobna komunikacija, shvaćanje i međusobno pomaganje, posebno na intervencijama’, kazao je Petešić te dodao i da veliku ulogu ima i kolegijalnost.

‘U svemu pa i u DVD-u mora se znati tko nosi lovorike dobrih poteza i sramotu loših. Zapovjednik je taj koga se sluša, naravno moramo mu vjerovati , a zašto mu vjerujemo? Zato što smo ga mi izabrali za zapovjednika. Zato što je svojim djelovanjem pokazao da ne štedi sebe više nego nas vatrogasce’, kazao je Ferdinad Milin o važnoj ulozi zapovjednika jednog DVD-a.

O kvalitetama jednog vrhunskog vatrogasca, predsjednik “Pljuska”, Željko Jurlina naglasio je da ta osoba mora imati sve odlike ‘dobrog čovjeka’. Izuzev toga što treba imati potrebnu obuku, mora biti uvijek spreman pomoći drugima, poštivati riječ nadređenog te biti odgovoran prema ljudima i sredstvima kojima raspolaže.

Budućnost DVD-a “Pljusak”

Iako je i do sada ovo dobrovoljno vatrogasno društvo nizalo same uspjehe, neke dodatne stvari pomogle bi mu u funkcioniranju i u budućnosti.
‘Po meni, to je profesionalizacija DVD-a Pljusak s tri stalno zaposlena dijelatnika koji bi mogli uskočiti u svakom trenutku’, kazao je njegov prvi predsjednik Milin.

Da bi za bolju budućnost “Pljuska” bilo dobro imati i kvalitetnija vozila i opremu te vlastiti vatrogasni dom, smatra i njegov osnivač te sadašnji predsjednik Željko Jurlina, premda i dosadašnji nedostaci navedenoga nisu pokolebali brzinu, uspješnost i kolegijalnost koja vlada u “Pljusku”.

 

Komentiraj