Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno s Bidenove inauguracije

Dvanaest pripadnika Nacionalne garde udaljeno je iz sigurnosnih postrojbi za svečanu inauguraciju Joea Bidena, u sklopu istrage o mogućim vezama s ekstremističkim skupinama, naveo je Pentagon u utorak.

Od 12 vojnika koji su udaljeni, za dvojicu je to odlučeno zbog “neprimjerenih komentara ili tekstova”, rekao je novinarima zapovjednik Nacionalne garde, general Daniel Hokanson i odbio precizirati o kakvim se komentarima radilo.

Vlasti se boje infiltracije ekstremista u snage zadužene za sigurnost tijekom svečane prisege novog američkog predsjednika u srijedu.

Dvojica vojnika čiji su komentari ocijenjeni neprimjerenima, nalazili su se već u Washingtonu kada su njihovi komentari prijavljeni zapovjedništvu Nacionalne garde, jednog je prijavio nadležni, a dugog anonimni izvor, precizirao je general Hokanson i oni su poslani kući.

“Za 10 ostalih vojnika udaljenih od sigurnosnih snaga, odluka nema veze s događajima kod Kapitola ni zabrinutošću zbog ekstremizma”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane, Jonathan Hoffman.

FBI je objavio u ponedjeljak da provjerava pripadnike sigurnosnih snaga putem baze podataka i popisa praćenja kao i sudjelovanja u prethodnim istragama.

“Želimo biti sigurni da imamo prave ljude u krugu koji će štititi predsjednika i potpredsjednicu”, objasnio je general William Walker, šef Nacionalne garde u Washingtonu.

Već su raspoređene tisuće vojnika Nacionalne garde i u srijedu će ih biti 25.000 u glavnom gradu gdje će štititi veliku “crvenu zonu” od Kapitola, mjesta prisege Joea Bidena i Kamale Harris, do Bijele kuće.

Komentiraj