Dvanaest europskih klubova će objaviti osnivanje Super lige?

Svi vodeći europski sportski portali objavili su vijest da će u sljedećim satima 12 europskih nogometnih klubova nakon mjeseci tajnih pregovora objaviti osnivanje Super lige.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o šest engleskih klubova te po tri španjolska i talijanska kluba odnosno o Arsenalu, Chelseaju, Liverpoolu, Manchester Cityju, Manchester Unitedu, Tottenhamu, Atletico Madridu, Barceloni, Real Madridu, AC Milanu, Inter Milanu i Juventusu. Klubovi iz Francuske i Njemačke predvođeni PSG-om i Bayernom zasad se nisu priključili njihovoj inicijativi.

Elitno natjecanje ne bi trebalo započeti prije 2022. godine, a na koncu bi brojalo 20 klubova od kojih bi 15 imalo zajamčeni status. Klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe od po deset sudionika, a po prva četiri bi ostvarila plasman u četvrtfinale. Minimalni broj utakmica zajamčen za svakog sudionika bi bio 18, a termini odigravanja susreta bi bili sredinom tjedna.

Europski velikani bi u novom natjecanju međusobno podijelili 3,5 milijarde eura, a klubovi bi bili razvrstani u četiri kategorije pa bi tako šest vodećih dobilo po 350 milijuna eura.

Vijest o Super ligi dolazi dan uoči održavanja Izvršnog odbora UEFA-e koji bi trebao potvrditi novi format Lige prvaka od 2024. godine prema kojem bi 36 klubova u prvoj fazi natjecanja igralo deset kola prije nego što počne doigravanje.

Krovna europska nogometna organizacija je zajedno s engleskim, talijanskim i španjolskim nogometnim savezom te u suradnji s vodstvima Premier lige, LaLige i Serie A objavila i zajedničko priopćenje kojim se žestoko usprotivila osnivanju Super lige, a klubovima koji se odluče na taj potez je zaprijetila izbacivanjem iz svih domaćih i europskih natjecanja dok bi igračima tih klubova prijetila zabrana igranja za nacionalne selekcije.

Komentiraj