Ilustracija: EPA/VADIM GRISHANKIN

Dvanaest azerbajdžanskih vojnika ubijeno u Nagorno Karabahu

Dvanaest azerbajdžanskih vojnika je ubijeno u neuobičajeno žestokim sukobima u Nagorno Karabahu i armenske snage su srušile helikopter u toj separatističkoj regiji oko koje se spore dvije zemlje, priopćio je u subotu Baku.

“Dvanaest azerbajdžanskih vojnika je ubijeno u sukobima i armenske snage su srušile helikopter”, navodi se u priopćenju azerbajdžanskog ministarstva obrane.

Dodaje se da je azerbajdžanska vojska povratila kontrolu nad “dva strateška brda i jednim selom” u Nagorno Karabahu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u subotu na hitni prekid vatre između Armenaca i Azerbajdžanaca na granici Nagorno Karabaha, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim novinskim agencijama.

“Predsjednik Putin pozvao je dvije strane da hitno prekinu vatru i pokažu suzdržanost kako bi se izbjegle nove žrtve”, rekao je Peskov nakon što je došlo do neuobičajeno intenzivnih borbi u noći na subotu između azerbajdžanskih i armenskih snaga na granici Nagorno Karabaha.

Po Armencima, Azerbajdžan je u petak navečer pokrenuo napad na granici Nagorno Karabaha s tenkovima, topništvom i helikopterima. Azerbajdžan kaže da je samo odgovorio na napad s armenske strane.

Armenija kaže da je u napadima poginuo jedan 12-ogodišnji dječak.

Nagorno Karabah je regija smještena u Azerbajdžanu a u vrijeme Sovjetskog Saveza bila je uglavnom naseljena Armencima. Počekom 90-tih armenski separatisti uspjeli su preuzeti kontrolu nad tim područjem u ratu u kojem je poginulo 30.000 ljudi. Rat je završen primirjem 1994.

Komentiraj