Dvadeset godina nakon invazije američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku

Većina američkih senatora podržala je u srijedu zakon kojim se ukida dva desetljeća stara odobrenja za ratove u Iraku, a izglasavanje se događa u vrijeme kada Kongres pokušava reafirmirati svoju ulogu u odlučivanju o slanju američkih vojnika u rat.

Senat je sa 66 glasova za i 30 protiv izglasao zakon kojim se opozivaju Odobrenja za uporabu vojne sile iz 1991. i 2002. (Authorizations for the Use of Military Force – AUMF), a potrebna je bila samo natpolovična većina za usvajanje zakona kojim će se službeno okončati rat u Iraku. Taj zakon još mora potvrditi Zastupnički dom u kojemu većinu imaju republikanci. Izgledi za odobrenje zakona u Zastupničkom domu nisu tako sigurni.

Svi senatori koji su bili protiv ukidanja AUMF-a su republikanci, a protiv je bio i šef republikanaca u Senatu Mitch McConnell. Biden je rekao da će potpisati zakon ako stigne na njegov stol. Dvadeset godina nakon američke invazije u ožujku 2003., glasanje o opozivu povijesni je korak udaljavanja od rata koji je odnio živote stotina tisuća Iračana i tisuća Amerikanaca, navodi Reuters.

To je i najnoviji pokušaj zakonodavaca da vrate Kongresu ovlasti u odlučivanja o slanju vojnika u borbu. Zagovornici ukidanja AUMF-a kažu da je spomenuta ovlast nepropisno ustupljena Bijeloj kući.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner