Dva velika njemačka festivala otkazala nastup grupi Pantera zbog rasističkih izjava

Organizatori dva velika njemačka open air festivala, Rock Am Ring i Rock Im Park, koji će se održati u periodu od 2. do 4. lipnja, odlučili su u potpunosti otkazati gostoprimstvo američkoj grupi Pantera zbog velikog pritiska javnosti i kolega. Povodom povlačenja grupe Pantera sa spomenuta dva festivala, organizatori su izdali službeno priopćenje u kojem stoji: “Grupa Pantera neće nastupiti na Rock Im Parku i Rock Am Ringu 2023. kao što je najavljeno. U posljednjih nekoliko tjedana imali smo puno intenzivnih razgovora s brojnim glazbenicima, našim partnerima i vama, obožavateljima festivala, prihvatili smo kritike i odlučili maknuti bend s programa.”

Optužbe za rasizam datiraju iz 2016. kada je pjevač grupe Pantera Phil Anselmo snimljen kako diže ruku u nacistički pozdrav i viče ‘White power’. Anselmo je tada bio prisiljen ispričati se nakon što je uhvaćen na snimku kako pozdravlja na kraju svog nastupa na Dimebashu 2016., festivalu održanom u Hollywoodu u čast njegovom pokojnom kolegi iz benda Dimebagu Darrellu.

On je isprva odbacio svoje postupke kao šalu prije nego što je naknadno dao izjavu koja je glasila: “Svaki građanin na cijelom ovom svijetu ima neotuđivo pravo živjeti s dostojanstvom i poštovanjem bez mržnje ili ugnjetavanja. I mislim ovo, sa svim svojim shrvanim, ali ipak krivim srcem. Opće je poznato da možemo odlučiti ili učiti iz svojih pogrešaka ili nastaviti putem bezosjećajnosti i destrukcije. U potpunosti sam odgovoran za pogreške koje sam napravio i mogu vam samo dati svoju riječ da ih više ne činim, kako kroz svoj govor tako i kroz djelovanje. Moji kolege iz benda sada snose posljedice mog ponašanja, a ja se i njima sada javno ispričavam. Nikada u svom životu ne bih ih povukao sa sobom, a privatno sam im predložio da nastave dalje bez mene.”

Njegove postupke osudili su članovi tadašnjeg glazbenog svijeta, uključujući frontmena Machine Heada Roba Flynna. Scott Ian iz Anthraxa opisao je Anselmove postupke kao grozne ubrzo nakon samog događaja, te na društvenim mrežama dao do znanja da ima nultu toleranciju prema takvim stvarima. “Philipovi postupci bili su podmukli i to treba staviti u fokus. Sve drugo je samo buka. Philip se ispričao i želio bih mu ponuditi priliku da doista pokaže koliko voli sve tako što će dati donaciju Centru Simon Wiesenthal”, napisao je tom priliko Ian Scott.

Među istaknutim kritičarima pojavljivanja grupe Pantera na spomenuta dva festivala u Njemačkoj bili su njemačka Zelena stranka i Zeleni protiv rasizma. Kako je izvijestio magazin Stern, članovi vijeća iz lokalne Zelene stranke pozvali su promotore festivala da otkažu gostovanje benda. Bilo je i dodatnih kritika organizatorima i to ne samo zbog poziva grupi Pantera. Dodatne kritike došle su zbog mjesta održavanja festivala, od kojih se jedan ‘Rock Am Ring’ treba održati na mjestu gdje su Hitlerove pristaše u nacističkoj Njemačkoj održavale masovne skupove između 1933. i 1938. godine.

Reagirajući na odluku o uklanjanju Pantere, Réka Lörincz, glasnogovornica Zelenih, rekla je da je nezamislivo da se Panteri dopusti nastup na istom mjestu gdje su se održavali skupovi u Nürnbergu. “Optimistični smo i vjerujemo da je Pantera izoliran slučaj, ali će se smatrati presedanom u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju”. Izjavila je glasnogovornica stranke Zelenih, te dodala: “Nadamo se da će demokratske stranke i ovdje pokazati jedinstven i jasan stav kako bi se od samog početka spriječile antisemitske, rasističke i desničarsko-ekstremističke pojave svih vrsta.”

 

Komentiraj