Dva slabija potresa: Darko Horvat obećao jednostavniji postupak predaje zahtjeva za obnovu

Zamjenik predsjednika Stožera civilne zaštite i ministar graditeljstva Darko Horvat u srijedu je, nakon sastanka Stožera u Petrinji, novinarima rekao da će sve biti spremno za jednostavniji postupak predaje zahtjeva za obnovu, u roku od mjesec dana.

“Građani će uskoro dobiti jasne naputke što trebaju učiniti ako su njihove kuće označene zelenom, žutom ili crvenom naljepnicom, kao i na koja će mjesta i kako trebati podnositi zahtjeve. Svi će zahtjevi biti podneseni na jednu jedinstvenu adresu, Republike Austrije 20, a dosadašnji obrasci bit će pojednostavljeni”, rekao je Horvat novinarima.

Dodao je da će nakon podnošenja zahtjeva biti donesena odluka o određenom stupnju obnove, bilo da se radi o rekonstrukciji ili izgradnji zamjenske obiteljske kuće. Dodao je kako sada primjenjuju sva iskustva koja imaju nakon potresa u Zagrebu.

Zabilježena dva slaba potresa

Tlo kod Petrinje i Siska i dalje podrhtava. Seizomološka služba RH izvijestila je o dva slaba potresa koji su tijekom jutra zatresli područje oko Petrinje i Siska, jedan je bio magnitude 2,3 prema Richteru, a drugi 3,0.

Seizmografi su u 7:54 sati zabilježili slab potres s epicentrom devet kilometara sjeveroistočno od Gline. Magnituda potresa iznosila je 2,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice. Drugo potres zabilježen je sat vremena kasnije, u 08:53 sati, s epicentrom 13 kilometara jugozapadno od Siska. Magnituda potresa iznosila je 3,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice.

Komentiraj