EPA/MATTEO GUIDELLI

Dva potresa u središnjoj Italiji, velike materijalne štete, nekoliko teško ozlijeđenih osoba, oštećene povijesne zgrade

Dva snažna potresa pogodila su u srijedu središnju Italiju. Materijalna šteta je velika, a ozlijeđeno je na desetke ljudi, prenose svjetski mediji.

Potres jačina 5.5 po Richteru pogodio je provinciju Maceratu, blizu grada Vissa, u 19:10 sati, a dva sata kasnije uslijedio je potres jačine magnitude 6.1 po Richteru. Nakon drugog, znatno jačeg potresa, došlo je do niza malih potresa. Prvi potres bio je relativno plitak, na dubini od 9 kilometara. Epicentar je bio 7 kilometara jugozapadno od Vissa. Drugi je bio na dubini od 10 kilometara, s epicentrom 2 kilometra sjeverozapadno od Vissa.

Spasilačke službe cijelu su noć provele na terenu, a teške vremenske prilike otežavaju procjenu štete. Zabilježeno je nakoliko slučajeva teških ozljeda. Šef civilne zaštite kazao je kako je ozlijeđeno na desetke ljudi, ali ‘samo’ četiri osobe zadobile su ozbiljne ozljede.

Jučerašnji potresi osjetili su se diljem središnje Italije, pa i u Rimu gdje su se zaljuljale zgrade. Prema riječima stanovnika grada Camerina, grad je teško oštećen. “Svi odlaze iz grada kako bi pronašli zaštitu. Oštećene su dvije crkve, a srušeno je i mnogo kuća”, rekao je jedan stanovnik za BBC.

Dužnosnici kažu kako su potresi povezani s onima iz kolovoza.

U gradu Campu, u regiji Umbrija, urušila se crkve San Salvatore iz 15. stoljeće, koja je oslabljena potresima u kolovozu. Dolaze izvješća i o nestanku struje, oštećenjima povijensih zgrada, te odronima zemlje na cesti sjeverno od Rima.

U kolovozu je grad Aatrice pogodio snažan potres jačine 6.2, u kojem je smrtno stradalo više od 300 osoba. Visso je udaljen 70 kilometara od Amatricea.

Komentiraj